18. júla 2018

Delikátne kuracie stehienka na rasci

Tento recept musí byť snom každej gazdinky, pretože naň potrebujete úplné minimum surovín, pripravuje sa prakticky sám, patrí k zdravším jedlám a chutí výborne. Jedinou podmienkou je, že vám nesmie vadiť chuť a vôňa rasce. Nepoznám jednoduchší recept, ktorý by bol taký chutný. Ja ho mám ešte po svojej maminke, ktorá toto skvelé jedlo pripravovala počas môjho detstva. Nechápem, že som tento recept zabudla pridať na blog - je to totiž jedno z mojich najobľúbenejších jedál.




POTREBUJEME (množstvo podľa potreby a chuti) :

kuracie stehienka s kožou 
soľ
rasca - drvená, mletá alebo celá 

papier na pečenie
pekáč

PRÍPRAVA :

Skutočne potrebujete iba tri suroviny - nepridáva sa žiadny tuk, mäsko si pustí svoju šťavičku. 

Mäsko umyjeme, osušíme a pri kostiach nakrojíme, aby sa lepšie prepieklo (ja používam horné stehienka - neviem prečo, ale chutia mi v tejto úprave najviac - podstatné je, aby mäsko malo kožu, pretože tá pustí šťavu, v ktorej sa mäsko pečie). Osolíme, posypeme rascou (väčšinou používam drvenú, ale môže byť aj mletá či celá, podľa chuti alebo zásob v špajzi). Položíme na pekáč vyložený papierom na pečenie kožou hore a vložíme do rúry zohriatej na 190°C a pečieme cca 40-45 minút, podľa veľkosti stehienok - vždy skúšam ihlicou či je mäkké. V polovici pečenia, teda zhruba po 20-25 minútach mäso pretočím, kožku namočím do šťavičky, ktorú si mäsko pustilo a vrátim späť nahor a dopečiem. Po dopečení je koža krásne chrumkavá.

Ako príloha sa najviac hodí klasická zemiaková kaša - je to dokonalá kombinácia. A k tomu ešte nejaká čerstvá či dusená zeleninka. Už aj teraz pri písaní slintám ako bernardín 😋😋😋😋.

... a tu sú stehienka v kombinácii s brokolicovo-zemiakovou kašou : 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára