Tento víkend ma nejako pochytilo pečenie a skúšanie nových receptov z domácej aj svetovej kuchyne. A uchvátili ma tieto rozkošné anglické čajové koláčiky, do ktorých som sa zamilovala na prvý pohľad.
Receptov je na internete neúrekom, ja som si vybrala recept od Jamie Oliviera. V Anglicku sa toto pečivo podáva k čaju - s čerstvým syrom a jahodovým džemom. A musím povedať, že je to chutný dezertík, nenáročný na suroviny a prípravu.
Azda jedinou nevýhodou je, že koláčiky treba zjesť čerstvé, ale to nebude problém, pretože z taniera mizli rýchlosťou blesku. V recepte sa píše, že vykrojené neupečené koláčiky je možné zamraziť a upiecť po rozmrazení, ale túto variantu som neskúšala.
Na 50 kusov (priemer cca 3,5 cm) potrebujeme :
500 g hladká múka
2 kopcovité ČL hnedý cukor
2 zarovnané ČL prášok so pečiva
2 celé vajíčka
4-6 PL teplé ale nie horúce mlieko
150 g zmäknuté maslo
štipka soli
150 g sušené ovocie
cca 1,5 dl pomarančový džús
kvapka rumu (nemusí byť)
okrem toho : pekáč, papier na pečenie
PRÍPRAVA :
Sušené ovocie (použila som hrozienka sultánky, brusnice a kandizovanú pomarančovú kôru) zalejeme džúsom (ja som pridala aj kvapku rumu - nemusí byť) - ideálne je naložiť aspoň hodinku-dve vopred, ale nie je to nutné.
Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, prášok do pečiva, soľ, maslo a rukou spojíme - vznikne nám akoby drobenka. Pridáme vajíčka a mlieko a stierkou alebo varechou spracujeme. Preložíme na podložku, pridáme scedené ovocie a rukami spracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15 minút do chladničky.
Rúru si dáme zohriať na 200°C (horný a dolný ohrev). Cesto vyberieme a na podložku rozgúľame na hrúbku cca 2,5 - 3 cm a kolieskom ľubovoľnej veľkosti (mne sa páčia takéto mini) vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme spodnou stranou navrch na pekáč vystlaný papierom na pečenie (v recepte sa uvádza, že takto sa koláčiky lepšie "zdvihnú"). Snažte sa vykrajovať čo najúspornejšie, pretože zvyšné cesto sa neodporúča znovu spracovať a použiť. Koláčiky potrieme mliekom a vložíme do vyhriatej rúry (200°C - horný a dolný ohrev). Pečieme do zlatista (13-15 minút). Po upečení posypeme jemne práškovým cukrom a hneď podávame s čerstvým syrom a džemom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára