15. apríla 2018

Palacinková ruža

Tento nápad (urobiť z palacinky ružu) som videla na webe a zaujal ma natoľko, že som sa rozhodla ho vyskúšať. Pôvodná verzia bola v sladkom prevedení, ale keďže ja veľmi palacinky na sladko nemusím, urobila som slanú verziu.

Je to pomerne jednoduchá záležitosť, ja som to zvládla ráno, pred odchodom do práce a nápad ocenil aj môj chlap, ktorému je inak pomerne jedno ako jedlo vyzerá, hlavne že je chutné.


.. s reďkovkou a sušenou šunkou

Potrebujeme :

palacinky bez cukru - počet podľa toho, akú veľkú ružu chcete vytvoriť (tá moja bola z 2,5 palacinky)
náplň podľa chuti (sladká či slaná - ja som použila Lučinu zmiešanú s bielym jogurtom, ochutenú soľou, korením a posekaným kôprom, výborne poslúži aj syr Bambino)
ovocie alebo zeleninu, ktorá sa dá pokrájať na tenké plátky
šunka, syr - čo najtenšie plátky


.. Bambino syr, šunka, paradajka, petržlenová vňať

PRÍPRAVA :

Každú palacinku potrieme náplňou, prekrojíme na polovicu a každú polovicu po dĺžke prekrojíme ešte na polovicu - cieľom je dostať 4 zhruba rovnako široké pásy.

Potom môžeme postupovať dvomi spôsobmi :

Na pás potretý plnkou v hornej časti uložíme tenké plátky ovocia či zeleniny tak, aby čiastočne vyčnievali nad pás a rolujeme. K jednému zrolovanému pásu pridáme ďalší a ďalší, podľa toho, akú veľkú ružu chceme. Dá sa to robiť tak, že držíme základ ruže v ruke, alebo tak, že položíme prvý zrolovaný pás na tanierik a pridávame "prirolujeme" ďalšie pásy k nemu.

Alebo zrolujeme iba potreté pásy a po dokončení jednoducho plátky ovocia zasunieme medzi jednotlivé vrstvy - ja som tentoraz robila týmto druhým spôsobom.

A máme hotovo. Na chuť palaciniek tento tvar nemá vplyv, ale niekedy poteší aj taká maličkosť ako je táto ružička.

Ja sa chystám vyskúšať aj iné varianty (hlavou mi už blúdia rôzne nápady), takže v budúcnosti pridám k tomuto receptu.

ČOKOLÁDOVÉ PALACINKY S JAHODAMI :

Ako prvú z iných  variant som vybrala túto sladkú verziu. Na palacinky som použila nižšie uvedený recept (múky bolo 190 g + 2 PL kakao), plnka bola z jemného tvarohu, Lučiny a vanilkového cukru, doplnená bola jahodami, ktoré nám práve teraz dozrievajú v záhrade.


.. Lučina s vanilkou, jahody

NIEČO NAVYŠE :

Ak nemáte svoj recept na palacinky, tak ponúkam náš overený (z dávky vyjde cca 8-10 palaciniek, podľa veľkosti panvice) :

1/2 litra mlieko
220 g preosiata múka (hladká klasická alebo špaldová)
2 celé vajíčka
štipka soli

Všetky suroviny dobre vymiešať, zmes nechať postáť cca 15 minút a klasickým spôsobom robiť palacinky ... mne sa najviac osvedčila panvica určená na palacinky s nepriľnavým povrchom, ktorú prakticky vôbec netreba potierať tukom. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára