Toto bol jeden z prvých koláčikov (ak nie vôbec prvý), ktorý som pred veľa, veľa rokmi piekla.
Recept mám z nejakého časopisu už pekných pár nie rokov, ale hádam aj desaťročí a stále patrí k mojim TOP koláčikom, pretože nie je presladený, ba práve naopak - vďaka ovociu je osviežujúci.
na cesto
4 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
80 g práškový cukor
60 g polohrubá múka
60 g hladká múka
štipka soli
na plnenie
1/2 l mlieko
3 PL hladká múka
250 g maslo
100 g práškový cukor
1 vanilkový cukor
2 ks menší alebo 1,5 ks veľký banán
3 ks kiwi
maliny alebo čučoriedky (čerstvé alebo mrazené)
na polevu
80 g čokoláda
1 ČL kokosový tuk
okrem toho
cca 2 PL pikantný džem (malinový, ríbezľový, marhuľový)
formu na srnčí chrbát
papier na pečenie
PRÍPRAVA
Na korpus najskôr vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh, po jednom zašľaháme žĺtky, cukor a nakoniec múku. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180°C pečieme na strednej úrovni cca 8-10 minút (treba si odsledovať, každá rúra pečie inak). Po upečení po pár minútach stiahneme papier a upečený korpus necháme vychladnúť.
Po vychladnutí cesto pokrájame nasledovne - jeden pás široký ako forma na srnčí chrbát, jeden pás cca o 3 cm užší a zvyšný pás zostane najširší.
Na krém v časti mlieka rozmiešame múku, do zvyšného mlieka pridáme vanilkový cukor a privedieme k varu. Pridáme mlieko s múkou a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a postupne primiešame vychladnutú kašu. Ja pridávam aj rum. Kľudne môžete použiť aj svoj obľúbený a odskúšaný krém. Ja občas používam aj vanilkový krém od Dr. Oetker (ak potrebujem urobiť ako rýchlovku).
A teraz ideme poskladať koláč :
Do formy na srnčí chrbát vložíme papier na pečenie tak, aby cez bočné okraje prečnieval aspoň 10-15 cm z každej strany. Do formy vložíme najväčší (najširší) kus cesta. Na spodok rozotrieme trocha krému a vložíme očistené banány, po bokoch banánov dáme časť drobného ovocia (ja mám najradšej maliny). Vložíme najužšií pás cesta a pritlačíme.
Potrieme ďalšou časťou krému, uložíme očistené a po dĺžke rozkrojené kiwi (reznou stranou hore), a po bokoch rozložíme zvyšnú časť drobného ovocia. Natrieme poslednú časť krému, prikryjeme pruhom cesta, ktorý je široký ako forma, preklopíme papier na pečenie, niečím (napr. kuchárske knihy) zaťažíme a v chlade necháme odležať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc.
Po odstátí preklopíme na podložku, odstránime papier na pečenie (ak koláčik príliš "sadol" a spodné okraje sú vytočené do bokov, môžeme obkrojiť, aby sme dostali pekný tvar polhruhu), potrieme džemom, polejeme čokoládovou polevou, môžeme ozdobiť podľa fantázie. Podávame. Mňam.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára