Recept na tento medovník, ktorý poznám aj pod názvom točený medovník, tatranský medovník (dnes som zistila, že sa mu hovorí aj ružomberský perník, slivková roláda a "motanec") 😁, mám už roky rokúce od bývalej kolegyne. Po minulé roky som ho nerobila a tento rok mi nejako prišiel na chuť. Medové cesto, slivkový lekvár (môj domáci aj s kúskami sliviek), orechy a sušené ovocie v tomto koláči tvoria dokonale vyváženú chuť. Príprava je jednoduchá a zabalený v alobale vydrží v pohode celé sviatky (pravdaže, ako ho hladoši nezjedia).
Na 3 veľké alebo 4 menšie kusy potrebujeme :
cesto
600 g hladká múka
200 g práškový cukor
4 celé vajíčka
100 g maslo izbovej teploty
4 PL med
1 PL sóda bicarbona
1 ČL škorica
1 ČL perníkové korenie
plnka
1 balenie slivkového lekváru
sekané orechy
sušené ovocie (brusnice, marhule, hrozienka)
kandizovanú pomarančovú kôru
čokoláda
na potretie
1 malé vajíčko
1 ČL práškový cukor
1 PL mlieko
Príprava :
Zo surovín na cesto vypracujeme cesto - ručne, alebo ak máte šikovný robot, urobí to za vás (použite hák na kysnuté cesto). Cesto zabalíme do fólie a dáme na noc alebo aspoň 3-4 hodiny do chladničky.
Na druhý deň (po 3-4 hodinách) cesto vyberieme a rozdelíme na 3 alebo štyri časti, podľa toho aké veľké medovníky chcete. Každú časť rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, na hrúbku cca 3-5 mm. Cesto potrieme slivkovým lekvárom (šetriť nemusíte, lekvár dodá skvelú chuť), posypeme nasekanými orieškami, pokrájaným sušeným ovocím, kandizovanou kôrou, posekanou čokoládou (podľa chuti) a zavinieme ako závin (najskôr zahneme dovnútra bočné kratšie strany), preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie (necháme dostatočný priestor medzi jednotlivými kusmi, pri pečení ešte narastú), potrieme vajíčkom, ktoré sme zmiešali s mliekom a cukrom a vložíme do rúry vyhriatej na 170°C. Pečieme cca 30-35 minút, v polovici pečenia pekáč otočíme a teplotu znížime na 160°C a dopečieme. Po upečení znovu ešte horúci medovník potrieme vajíčkom.
Necháme vychladnúť, skladujeme v alobale.
.. tento posledný bol najkrajší |
Chutný perník.
OdpovedaťOdstrániť