31. júla 2017

Carpaccio z pečenej červenej repy

Carpaccio je označenie pre predjedlo pozostávajúce zo suroviny nakrájanej na tenké plátky podávanej v surovom stave a ochutenej omáčkou, ktoré vymyslel taliansky šéfkuchár Giuseppe Cipriani v polovici 20. storočia. Meno dostalo podľa maliara Vittore Carpaccia, ktorého obľúbené farby pripomínali túto pochúťku.  

Základom pôvodného carpaccia bolo hovädzie mäso a majonézová omáčka. Neskôr sa carpaccio začalo pripravovať z tuniaka a lososa aj zeleniny. V súčasnosti sa pomenovanie "carpaccio" rozšírilo viac-menej na všetky suroviny nakrájané na tenké plátky.


POTREBUJEME (na 4 porcie) :
 
4 stredne veľké červené repy
3 ČL olivového oleja
2 PL balzamikovej redukcie
1 ČL medu
100 g syra Feta
orechy a čerstvý tymián na ozdobenie 

PRÍPRAVA :


Červenú repu umyjeme, osuším a aj so šupou pečieme zabalenú v alobale v rúre vyhriatej na 200°C - menšiu 1 hodinu, väčšiu 1,5 hodiny, ideálne je pripraviť si deň dopredu. Vychladnutú repu očistíme a nakrájame na čo najtenšie plátky, rozložíme na tanier, jemne osolíme a okoreníme a potrieme dresingom z balazmikovej redukcie, octu, olivového oleja a medu. Nakoniec posypeme rozdrobeným syrom, ozdobíme vlašskými orechmi a tymianom. 
 

     



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára