28. júla 2017

ALBONDIGAS

Pod týmto tajuplným názvom sa ukrýva mexická verzia gulášu s fazuľou a guľkami z mletého mäsa. Napriek tomu, že to tak možno nevyzerá - ide o výborné a zdravé jedlo - samozrejme v prípade, že použijete mleté hovädzie mäso, ktoré je menej tučné ako bravčové.

Ďalším nezanedbateľným plusom tohto receptu je, že sa všetko robí v jednej panvici, takže odpadne umývanie kopy riadu.  Ako prílohu sme mali chrumkavú bagetu.


Na 4 porcie potrebujeme :

350g mletého mäsa (ja som uprednostnila hovädzie)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 PL olivový olej
1 veľká červená cibuľa
1,5 - 2 ks farebná paprika
3 strúčiky cesnaku
1 PL mletej sladkej údenej papriky (dodá skvelú chuť)
2 plechovky krájaných paradajok
1 plechovka (400g) bielej maslovej fazule
2 ČL hnedý cukor
par kvapiek chilli omáčky
hrsť posekanej petržlenovej vňate

PRÍPRAVA :

Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno, papriku pokrájame na prúžky. Mleté mäso ochutíme soľou a korením, rukami dobre premiešame a urobíme menšie guľky, asi vo veľkosti vlašského orecha, ktoré opečieme na oleji zo všetkých strán, odsunieme na bok, vo výpeku opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a čerstvú papriku, opekáme 5 minút, pridáme pretlačený cesnak, údenú mletú papriku, pol minútky opekáme, pridáme paradajky, opatrne premiešame, prikryjeme a dusíme 10 minút. Nakoniec pridáme fazuľu, ktorú sme prepláchali v čistej vode, cukor, chilli omáčku, ak treba dochutíme soľou, korením a 10 minút dusíme. Úplne nakoniec pridáme posekanú vňať. Podávame s chlebom alebo s inou prílohou podľa chuti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára