30. júla 2017

Lahodné zemiaky plnené bryndzou


Chutné a na suroviny nenáročné jedlo so slovenským pokladom - bryndzou, ktorú som kedysi nemohla ani cítiť a až teraz po rokoch ju viem oceniť a používam ju rada a často. 


Ak máte možnosť, tak určite kúpte nepasterizovanú bryndzu, ktorá je vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka. Je to skutočná probiotická bomba, ktorá v jednom grame obsahuje viac ako miliardu vyše dvadsiatich druhov mliečnych baktérií. Predáva sa označená ako slovenská alebo liptovská bryndza, často aj s prívlastkom pravá, tradičná, salašnícka, ovčia či domáca. Vyrábať sa môže len na Slovensku a len z tepelne neupravovaného ovčieho mlieka. 

Bryndza vyrobená z pasterizovaného mlieka obsahuje iba jeden alebo niekoľko málo druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka. A termizovaná bryndza je mŕtvy produkt bez probiotických vlastností - neobsahuje živé mliečne baktérie ani ostatné mikroorganizmy.  

Na 4 porcie potrebujeme :

6 kusov väčších zemiakov
125 g bryndze
50 g oravskej slaniny alebo sušenej šunky (opražená cibuľa - bezmäsitá verzia)
1 kopcovitú polievkovú lyžicu kyslej smotany
čerstvo mleté čierne korenie
pažítku alebo jarnú cibuľku na ozdobenie

Príprava :

Zemiaky umyjeme, ale nešúpeme. Aj so šupou ich uvaríme do mäkka. Uvarené, ešte teplé zemiaky prekrojíme po dĺžke na polovicu - môžeme, ale nemusíme ošúpať. Opatrne malou lyžičkou vydlabeme do misky vnútro, pridáme k nemu bryndzu, kyslú smotanu, korenie - môžeme pridať aj časť pažítky alebo jarnej cibuľky, opraženej slaniny alebo sušenej šunky - fantázii sa medze nekladú. Hmotu dobre premiešame (mne sa najviac osvedčila vidlička) a rovnomerne naplníme do vydlabaných polovičiek, navrch dáme kúsky slaniny alebo sušenej šunky a v rúre vyhriatej na 200°C zapekáme pokiaľ sa na povrchu nezačnú objavovať hnedé pľuzgieriky. Podávame teplé s posekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou napríklad aj s kyslou smotanou.


Ak mám málo času, alebo som veľmi hladná, tak robím zrýchlenú verziu tohto skvelého jedla (prvá fotografia), a to tak, že zemiaky očistím, pokrájam na kolieska hrubé cca 3 mm, hodím na pár minút do vriacej vody, scedím, rozložím do vymastenej okrúhlej formy, navrch rozdrobím bryndzu, pridám na kúsky nakrájanú slaninu a dám do vyhriatej rúry. Po upečení posypem zelenou cibuľkou alebo pažítkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára