Chutné a na suroviny nenáročné jedlo so slovenským pokladom - bryndzou, ktorú som kedysi nemohla ani cítiť a až teraz po rokoch ju viem oceniť a používam ju rada a často.
Bryndza vyrobená z pasterizovaného mlieka obsahuje iba jeden alebo niekoľko málo druhov mliečnych baktérií, ktoré sa pridávajú až do tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka. A termizovaná bryndza je mŕtvy produkt bez probiotických vlastností - neobsahuje živé mliečne baktérie ani ostatné mikroorganizmy.
Na 4 porcie potrebujeme :
6 kusov väčších zemiakov
125 g bryndze
50 g oravskej slaniny alebo sušenej šunky (opražená cibuľa - bezmäsitá verzia)
1 kopcovitú polievkovú lyžicu kyslej smotany
čerstvo mleté čierne korenie
pažítku alebo jarnú cibuľku na ozdobenie
Príprava :
Zemiaky umyjeme, ale nešúpeme. Aj so šupou ich uvaríme do mäkka. Uvarené, ešte teplé zemiaky prekrojíme po dĺžke na polovicu - môžeme, ale nemusíme ošúpať. Opatrne malou lyžičkou vydlabeme do misky vnútro, pridáme k nemu bryndzu, kyslú smotanu, korenie - môžeme pridať aj časť pažítky alebo jarnej cibuľky, opraženej slaniny alebo sušenej šunky - fantázii sa medze nekladú. Hmotu dobre premiešame (mne sa najviac osvedčila vidlička) a rovnomerne naplníme do vydlabaných polovičiek, navrch dáme kúsky slaniny alebo sušenej šunky a v rúre vyhriatej na 200°C zapekáme pokiaľ sa na povrchu nezačnú objavovať hnedé pľuzgieriky. Podávame teplé s posekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou napríklad aj s kyslou smotanou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára