31. júla 2017

CRUMBLE

Prvé jabĺčka aj slivky práve začínajú dozrievať, tak je čas pripraviť si tento výborný anglický dezert, na ktorý potrebujeme iba zopár surovín, ktoré má väčšinou každý vždy doma. Pod názvom sa ukrýva pečené ovocie s chrumkavou posýpkou. Mojim favoritom je kombinácia jabĺk a sliviek, ale samozrejme kombináciu ovocia si môže každý zvoliť podľa chuti, ale aspoň jeden druh ovocia by mal byť tvrdší, aby nám nakoniec nezostala v pekáči iba kaša.

Crumble
Na 4 porcie potrebujeme :

6 jabĺk

10 sliviek
150 g múky (ja používam špaldovú celozrnnú)
50 g kryštálového cukru (bieleho alebo trstinového)
30 g masla + kúsok na vymazanie formy
1 PL škorice alebo voňavého korenia (veľmi dobrá je zmes Jablkový závin)
menší pekáč alebo malé formičky

PRÍPRAVA :


Pekáč alebo formičky vymažeme maslom. Z múky, cukru, masla a voňavého korenia urobíme posýpku.  Jablká ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Ak použijeme tvrdšie ovocie (jablká, hrušky) je vhodné ich pred pečením cca 10 minút podusiť so škoricou, alebo nakrájať úplne na malé kúsky, aby stihli počas pečenia zmäknúť. Ovocie rozvrstvíme do vymazaného pekáča alebo formičiek, posypeme rovnomerne posýpkou a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C. Pečieme cca 35 minút, pokiaľ posýpka nie je upečená do chrumkava. Podávame teplý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára