1. januára 2019

Punčovo - kokosový zákusok

Domáci punčový rez milujem zo všetkých zákuskov asi najviac. Náš rodinný recept je oproti klasickému punčovému rezu, kde sa stredný plát cesta polieva uvareným sirupom trocha iný - u nás sa upiekli dva pláty a punčovina sa pripravovala osobitne, a takto pečiem aj dnes, iba punčovinu nerobím z piškót ako kedysi, ale používam doma upečený piškótový plát.



Pred sviatkami som si kúpila formu v tvare vianočného stromčeka, ktorú som samozrejme chcela čím skôr vyskúšať - plánovala som upiecť tortičku k Vianociam, ale napiekla som kopec vianočného pečiva, tak nakoniec som sa ku koláčiku dostala až pred koncom roka.

Rozmýšľala som nad rôznymi kombináciami chutí a nakoniec zvíťazila moja najobľúbenejšia svieža punčová chuť. Ale aby som nepiekla stále dokola klasiku (cesto-punčovina-cesto), rozhodla som sa skombinovať punčovú plnku s kokosovou a musím povedať, že tieto dve chute spolu ladia jednoducho dokonale. A musím neskromne konštatovať, že v kombinácii s kokosovou vrstvou je zákusok ešte lepší ako klasický punčák.

Ja sa snažím piecť aspoň trocha zdravšie, preto som zvolila ľahký kokosový krém bez masla, pripravený iba z kokosovej smotany a kokosovej múčky, jemne osladený, teda kokosová plnka je ozaj iba čisto kokosová.

Na menšiu tortu (s priemerom cca 18-20 cm) potrebujeme :

cesto

4 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
4 PL cukor
4 PL polohrubá múka
4 PL horúca voda
2 PL olej
1/2 prášok do pečiva
štipka soli

punčová plnka

zvyšky upečeného korpusu
1-2 hrste mletých vlašských orechov alebo mandlí
šťava z jedného pomaranča
šťava z 1/2 citróna
trocha rumu alebo rumovej arómy
rozvar z 1 kopcovitej PL pikantnejšieho džemu (malinový, ríbezľový)
trocha červenej poravinárskej farby (nemusí byť, punčovina bude tmavšia)
džem na potretie korpusov

kokosová plnka

200 g kokosová smotana
1 PL práškový cukor
kokosová múčka podľa potreby (cca 150 g)

na polevu

práškový cukor (preosiaty) cca 100 g
1-2 PL horúca voda
citrónová šťava podľa potreby
červená potravinárska farba

PRÍPRAVA :

Cesto je klasika - vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov a štipky soli. Cesto rovnomerne rozotrieme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180°C pečieme do ružova - mne to trvalo cca 10 minút. Upečené cesto vyberieme z rúry, necháme pár minút vychladnúť, preklopíme na čistý papier na pečenie a z cesta stiahneme pôvodný papier. Necháme úplne vychladnúť.  Po vychladnutí vykrojíme požadovaný tvar. Zvyšky korpusu nevyhadzujeme - použijeme ich na prípravu plnky.

Na punčovú plnku rozmrvíme zvyšky korpusu, pridáme mleté orechy alebo mandle, šťavu z pomaranča a citróna, rum alebo rumovú arómu a rozvar z lekváru (ideálne domáceho) a trochy vody. Dobre premiešame a ak chceme peknú červenú farbu (od orechov je plnka tmavšia) tak dofarbíme kvapkou červenej potravinárskej farby (použila som gelovú, kúpenú v cukrárskych potrebách).

Na kokosovú plnku (ja som zvolila jednoduchú, odľahčenú - bez masla) zmiešame kokosovú smotanu s cukrom a kokosovou múčkou. Kokosovej múčky dáme toľko, aby sme dostali kompaktnú kokosovú hmotu, ktorá sa bude tak rozotierať. Myslím, že kokosovú smotanu môžete nahradiť aj hustou časťou kokosového mlieka - plechovku odporúčam dať na noc do chladničky a na druhý deň oddeliť hustú stuhnutú časť). Samozrejme môžete použiť aj klasickú sladkú smotanu (neskúšala som), ale chuť kokosovej vrstvy môže byť potom trocha iná.

A budeme skladať - spodný plát potrieme džemom, rovnomerne navrstvíme punčovinu, priložíme ďalší plát potretý džemom, džemom natrieme aj vrch stredného plátu, rozotrieme kokosovú plnku a prikryjeme posledným plátom potretým džemom z tej strany, ktorá ide na kokosovú plnku. Vrch nepotierame. Ja som naplnila deň vopred, cez noc som nechala vo forme v chladničke stáť, aby sa jednotlivé vrstvy trocha uležali. Na druhý deň som vybrala z formy, a poliala som polevou, ktorú som pripravila vymiešaním preosiateho práškového cukru s horúcou vodou, citrónovou šťavou a kvapkou červenej potravinárskej farby. Poleva by nemala byť príiš riedka (mohla by stiecť a bola by priesvitnejšia), ja to už mám akosi v oku. Poliaty koláč necháme v chladničke pár hodín schladiť, aby poleva zatuhla. 



POZNÁMKA :

Ak budete pripravovať na veľkosť klasického veľkého plechu na pečenie, je potrebné upiecť tri korpusy, teda suroviny na korpus strojnásobiť, a suroviny na plnky aspoň zdvojnásobiť (záleží od toho, akú hrubé chcete mať jednotlivé vrstvy). Korpus, z ktorého budete robiť punčovú plnku je dobré nechať trocha oschnúť, bude sa lepšie drobiť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára