25. januára 2019

Vychytaný vývar s chuťou Talianska

Vývar pripravuje určite každý z nás - či už zeleninový alebo mäsový. U nás sa najčastejšie pripravuje kurací a zeleninový, a ešte občas hovädzí a slepačí. Postup prípravy je dobre známy, takže vás ním nebudem zaťažovať, pretože o to v tomto príspevku nejde.




Ak sa vám už klasický hydinový vývar objedol, vyskúšajte túto "vychytávku", ktorú mi poradil Gigi - majiteľ malej predajne s talianskymi produktami, kam viac-menej pravidelne zablúdim na nákup mojich obľúbených pochutín.

Tajomstvo lahodnej "talianskej" chuti spočíva v tom, že do vývaru (ideálne kuracieho) dáme hneď na začiatku variť dobre umytú a osušenú kôru z parmezánu (2-3 kusy podľa veľkosti) a necháme ju variť až do konca, vyberieme ju až pred servírovaním.

Vývar získa jemnú, lahodnú chuť parmezánu. Neviem to presne opísať, ale vývar to pozdvihne do vyššieho levelu. Odporúčam takto dochutiť najmä kurací vývar, prípadne zeleninový - silnejšie vývary by som nechala v ich čistej podobe. 

Ak chcete chuť parmezánu ešte podporiť, odporúčam polievočku servírovať s krupicovo-parmezánovými knedličkami, ktoré pripravíme veľmi jednoducho - v miske vidličkou rozšprudlujeme vajíčko, osolíme, okoreníme čiernym čerstvo mletým korením, a postupne prisypávame detskú krupicu, množstvo závisí od veľkosti vajíčka - hustota by mala byť zhruba taká, že cesto po kúskom odpadáva z vidličky, ale netečie, pridáme najemno postrúhaný parmezán (cca 1 PL) a štipku prášku do pečiva (na špic noža - nemusíte použiť, ale knedličky budú hutnejšie). Niekedy pridám aj bylinky či petržlenovú vňať. Do osobitného hrnca dáme zovrieť vodu a malou lyžičkou namočenou v horúcej vode "hádžeme" do polievky malé kúsky vajíčkovo-krupicovej hmoty, knedličky ešte narastú. Varíme cca 2-3 minútky (jeden kúsok vyberiem a prekrojím, aby som videla či nie sú vo vnútri ešte surové). Pre mňa sú tieto knedlíčky absolútna topka k vývaru.


Okrem toho môžete občas klasické rezance či knedličky nahradiť uvarenou talianskou cestovinou - ja ju zvyčajne varím priamo vo vývare - hodím ju tam toľko minút pred podávaním, koľko si vyžaduje varenie cestoviny (cca 6-8 minút). A je to - tak málo stačí na dosiahnutie lahodnej chuti klasického vývaru.



Dobrú chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára