Milujem jablkové pité, ale vždy som ho robila iba v klasickej forme koláča na plechu a nikdy vo forme mrežovníka, aj keď som o tom často rozmýšľala, ale k činu akosi nedošlo. Ale čas mrežovníka predsa len prišiel - aj keď nie jablkového, ale so slivkovým lekvárom.
Aj napriek tomu, že mám svoj recept na cesto, rozhodla som sa vyskúšať recept zo stránky www.jarkapecie.sk - ubrala som z množstva cukru, pretože mám odskúšané, že cesto nemusí byť zbytočne presladené, keď je plnka sladká.
Aj napriek tomu, že mám svoj recept na cesto, rozhodla som sa vyskúšať recept zo stránky www.jarkapecie.sk - ubrala som z množstva cukru, pretože mám odskúšané, že cesto nemusí byť zbytočne presladené, keď je plnka sladká.
Oproti pôvodnému receptu som vynechala orechy, ale iba preto že som nemala vylúpané a nechcelo sa mi lúpať 🙈. Ale aj bez orechov bol fantastický - keby som sa neovládla, zjem na posedenie celý koláč sama a našim nedám ani kúsok. Na plnku som použila skvelý domáci slivkový pečený lekvár, ktorý robím už niekoľko rokov podľa tohto RECEPTU.
Na koláčovú formu s priemerom 24 cm potrebujeme :
cesto
300 g celozrnná špaldová múka
150 g studené maslo
70 g trstinový cukor
1 vajce
1 žĺtok
kôra z 1 citróna
štipka soli
mletá bourbon vanilka alebo vanilkový extrakt
1 ČL prášok do pečiva
náplň : slivkový lekvár, orechy
Zo surovín určených na cesto spracujeme čo najrýchlejšie kompaktné cesto, ak treba pridáme 1-2 PL ľadovej vody. Zabalíme do fólie a necháme cca hodinku chladiť.
Po vychladení 2/3 cesta roztlačíme do formy (formu netreba mastiť, keďže sa maslo nachádza v ceste), popicháme vidličkou, nahrubo natrieme lekvárom (ak máte lekvár tuhší, rozrieďťe ho troškou horúcej vody alebo rumu - cca 1 PL). Môžete posypať orechmi. Zvyšnú tretinu cesta rozvaľkáme a radielkom alebo nožom pokrájame na pásiky, z ktorých na lekvárovej vrstve vytvoríme mriežku. Mne ešte z cesta zostalo (rozvaľkala som dosť natenko a potom sa mi z pásikmi dosť zle manipulovalo, ale zvládla som to), tak som vykrojila ešte hviezdičky a mriežku som nimi dodekorovala.
Pečieme cca 35 - 40 minút v rúre zohriatej na 180°C. Po upečení necháme vychladnúť a podávame - ja som neodolala a musela som ochutnať ešte ešte teplý - lakocinka veľká.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára