18. marca 2018

FAJITA

Mám veľmi rada mexickú kuchyňu, a to aj napriek tomu, že príliš pikantné jedlá nemusím, ale miera pikantnosti sa vždy dá prispôsobiť. Samozrejme recepty sú prispôsobené možnostiam slovenských obchodov, ale vždy sa snažím o čo najvernejšie stvárnenie toho-ktorého jedla.

Tortilla je veľmi vďačný polotovar, z ktorého sa dá pripraviť hneď niekoľko jedál, ktorých názvy (quesadilla, buritto, fajita, ...) sa rozlišujú podľa toho, ako je náplň v tortille zabalená. 

Dnes sa mi veľmi nechcelo vymýšľať nejaké zložité jedlo, tak som siahla po tomto v princípe veľmi jednoduchom a rýchlom recepte (za predpokladu, že použijete tortillu v podobe hotového polotovaru). 



Na 4 porcie potrebujeme :

4 ks veľká tortilla (ja používam celozrnnú) alebo 8 ks malých
4 plátky kuracie prsia alebo stehno bez kože a bez kosti
400 g biely jogurt
cca 2-3 ČL zmes korenia Fajita (alebo podľa chuti)
soľ
korenie
3-4 PL olivový olej
2-3 šalotky alebo červené cibule
čerstvá paprika
2-3 strúčiky cesnak
mrkva
chilli

na omáčku 

4 paradajky
1,5 dl suché biele víno 
voda
čerstvé alebo sušené bylinky (rozmarín, tymian)
chilli
cukor

alebo môžete použiť hotovú omáčku z obchodu či netu.

PRÍPRAVA :

Jogurt zmiešame s korením Fajita - asi 1/3 jogurtu odložíme bokom. Kuracie mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na malé kúsky a naložíme do väčšej časti jogurtu, marinujeme cca 1/2 hodinku.

Všetku zeleninu pokrájame na menšie kúsky, cibuľu a cesnak nadrobno. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu, papriku, časť cesnaku a naložené mäso - restujeme pokiaľ mäso nie je hotové. Ochutíme soľou, korením a chilli.

Ak nepoužijete hotovú omáčku, tak kým sa nám restuje mäso pripravíme si paradajkovú omáčku (resp. salsu ak nebudeme mixovať) - na kvapke oleja restujeme do mäkka paradajky a zvyšok cesnaku, po chvíli podlejeme vínom, necháme odpariť alkohol, pridáme posekané bylinky, ochutíme soľou, korením, chilli a štipkou cukru ak je zmes príliš kyslá, ak máme málo tekutiny, podlejeme trochou vody. Hotovú omáčku môžete rozmixovať alebo nechať aj s kúskami zeleniny.

Tortilly zohrejeme (na panvici alebo v mikrovlnke), potrieme odloženým jogurtom, do stredu dáme mäsovo-zeleninovú zmes, polejeme omáčkou a zrolujeme. Ihneď podávame. Mňamka veľká.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára