Onedlho sú to opäť sviatky. Ja sama veľa koláčikov nezjem, ale každý rok sa teším, že môžem vyskúšať ich nové druhy - pretože práve to ma na pečení a aj varení najviac baví - skúšanie nových chutí a receptov. Pre mňa Vianoce voňajú škoricou, zázvorom a citrusmi, preto sa rada orientujem na koláčiky s týmito chuťami a vôňami.
Tieto koláčiky som robila prvý krát asi 2 roky dozadu namiesto škoricových hviezdičiek, ktoré boli síce výborné, ale práca s cestom a polevou bola naozaj hrozná. Toto je taká ich zjednodušená verzia, ale chuť zostáva zachovaná. Ja oproti pôvodnému receptu dávam pod bielkovú náplň ešte kvapku domáceho džemu na osvieženie chuti.
POTREBUJEME (20 - 25 kusov) :
2 bielky
150 g práškový cukor
200 g mleté lieskovce
štipka soli
2 PL mletá škorica
1 ČL vanilkový extrakt
1-2 PL chuťovo výraznejší džem
PRÍPRAVA :
Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny a postupne zašľaháme do zmesi
práškový cukor - výsledkom by mal byť hladký a lesklý sneh. Z tejto masy
odoberieme do cukrárskeho vrecka cca 2-3 PL (použijeme navrch na
vyplnenie jamiek).
K zvyšnej zmesi pridáme vanilkový extrakt a mleté orechy zmiešané so
škoricou alebo voňavým korením, ktoré zľahka stierkou vmiešame do snehu.
Zo zmesi vlhkými rukami robíme guľky veľkosti zhruba ako vlašský orech,
ktoré ukladáme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
Keď máme urobené všetky guľky, vlhkým prstom do každej guľky urobíme
jamku. Jamky vyplníme snehom, ktorý sme si odložili - môžete robiť iba
so snehom, alebo tak ako ja dať pod sneh kvapku pikantného džemu, ktorý
pekne osvieži chuť koláčikov - ale ozaj iba kvapku, aby džem nerozmočil
spodok koláčikov.
Pečieme v rúre vyhriatej na 100 °C cca 40 - 45 minút. Vyberieme z rúry a
necháme na pekáči úplne vychladnúť - koláčiky sú po upečení krehké,
tuhnú chladnutím. Ak použijete iné orechy (napr. vlašské) potom treba počítať, že koláčiky sú viac krehké, takže treba s nimi opatrnejšie manipulovať. Skladujeme v uzavretej dóze.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára