5. decembra 2022

Lahodné orieškovo-ovocné nepečené guľky

Nepečené maškrty patria medzi moje obľúbené vo všeobecnosti, ale posledné roky sa orientujem skôr na ich zdravšie verzie. Doposiaľ boli moje najobľúbenejšie raw figové guľky v mojej zdravšej verzii - recept nájdete TU, ale tieto pistáciovo-brusnicové im môžu smelo konkurovať - guľky sú čisto z prírodných surovín a sú vláčne, osviežujúce a aj veľmi chutné. 


POTREBUJEME (na cca 25 kusov) :
 
200 g datle bez kôstky
100 g kešu orechy 
120 g pistácie
100 g sušené brusnice
30 g mleté lieskovce
pomarančová kôra z 1 pomaranča alebo 2-3 kvapky dóTerra Wild Orange
mleté lieskovce na obalenie
 
 
PRÍPRAVA :
 
Datle zalejeme horúcou vodou a necháme zmäknúť - doba záleží od toho, aké tvrdé ste mali datle. V prípade, ak máte fajnové mäkučké datle, tento krok môžete vynechať. Pistácie, kešu orechy a sušené brusnice rozmixujeme na jemno, postupne pridáme precedené datle a mleté lieskovce. Ak bude zmes príliš hutná pridajte 1-2 PL vody, ak bude príliš riedka (záleží od toho koľko vody datle nasali) pridajte viac orechov. Úplne nakoniec pridajte kvapky alebo pomarančovú kôru a krátko premixujte. Zo zmesi tvarujte guľky zhruba vo veľkosti vlašského orecha a obaľte v mletých lieskovcoch alebo podľa chuti napr. aj v čokoláde (v tomto prípade je potrebné guľky najskôr pár hodín alebo cez noc nechať stuhnúť a schladiť). Skladujeme v uzatvorenej dóze v chladničke alebo na inom vhodnom chladnom mieste. 

 
NIEČO NAVYŠE :
 

Citrusy všeobecne majú stimulačné a povzbudzujúce účinky. Zlepšujú náladu, dodávajú energiu, inšpiráciu a kreativitu.  

Tento za studena lisovaný esenciálny olej z pomarančovej kôry je vynikajúci - okrem toho, že nádherne vonia, tak zmierňuje stres a napätie, podporuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus, účinný je proti plynatosti a nadúvaniu, pomáha regulovať hmotnosť, používa sa pri pálení záhy a jeho hlavná zložka limonín má protirakovinové účinky.  Dezertom dodá naozaj nádhernú vôňu a chuť. Vnútorné použitie: zriediť jednu kvapku do 1/4 l nápoja. Do krémov či cesta pridávam 1-3 kvapky - vôňa a chuť sú neskutočné.

 
POMARANČ DOTERRA Esenciálny olej HOJNOSTI / 5% zľava
foto :  internet
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára