13. decembra 2022

Pistáciové keksíky

Pistáciovú chuť mám veľmi rada - najradšej mám zmrzlinu, ale skúšam aj iné varianty využitia pistácií, či produktov z nich. Tento rok prišli na rad koláčiky, pretože klasické linecké koláčiky veľmi nemusím. Bola som zvedavá na chuť pistácií v korpuse - je jemná, ale koláčiky sú chutnejšie ako klasické linecké, kde sa do cesta používa iba klasická múka.
 
 
Mne sa obyčajné koláčiky zdali málo zaujímavé, preto som ich ozvláštnila bielkovou polevou a posypom zo sekaných nesolených pistácií.
 
POTREBUJEME (na cca 50 kusov - podľa veľkosti formičky) :
 
cesto
 
300 g hladká múka (špaldová alebo pšeničná)
100 g práškový cukor
130 g mleté pistácie (nesolené)
250 g maslo (trocha zmäknuté)
1 žĺtok
1/2 prášok do pečiva
 
poleva
 
1 bielok (cca 30 g)
150 g práškový cukor (osiaty) 

na posypanie :  drvené pistácie
 
 

PRÍPRAVA : 

Na cesto jednoducho zmiesime všetky suroviny, dobre prepracujeme, aby bolo cesto kompaktné, zabalíme do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a dáme do chladničky cesto odležať, najlepšie na noc, ale robila som aj po pár hodinách (cca 4-5).

Po odležaní necháme cesto povoliť pri izbovej teplote a následne rozgúľame na pomúčenej doske alebo inej vhodnej podložke na hrúbku cca 3 mm, vykrajujeme ľubovoľné tvary, ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190°C cca 11 - 12 minút - keď začnú zlatnúť okraje, koláčiky vyberieme z rúry von a necháme na pekáči úplne vychladnúť.

Na polevu zmiešame osiaty práškový cukor s bielkom - hmota musí byť úplne hladká a taká polo tuhá - ani riedka (bude stekať) ani príliš hustá (zle by sa nanášala). Polevou zdobíme vychladnuté koláčiky a hneď po natretí posypeme drvenými pistáciami a necháme stuhnúť.
 
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára