10. februára 2021

Voňavá tekvicová nátierka

Túto tekvicovú nátierku jednoducho milujem. Je jemná, lahodná a najmä voňavá - po kari, rímskej rasci a koriandri. Príprava nie je zložitá - ja ju robievam vždy keď varím alebo pečiem tekvicu na pyré, ktoré potom ďalej spracovávam. Množstvá jednotlivých surovín neuvádzam, každý si ľahko upravi podľa seba.



POTREBUJEME :

pyré z tekvice Hokkaido alebo muškátovej
neochutená Lučina alebo iný čerstvý syr (napr. Philadelphia, ...)
soľ
čerstvo mleté korenie 
korenie kari
mletá kurkuma
mletá zmes rímskej rasce a semien koriandra alebo kladická mletá rasca

PRÍPRAVA :

Najskôr je potrebné pripraviť si v dostatočnom časovom predstihu tekvicové pyré. Tekvicu Hokkaido umyjeme a pokrájame na menšie kusy, prípadné nepekné časti šupky vykrojíme. Dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme štipku soli a uvaríme do mäkka. Scedíme, rozmixujeme, prepasírujeme a necháme vychladnúť. Ak použijete muškátovú tekvicu - tú je potrebné pred varením ošúpať. Tekvicu môžete aj upiecť, ale pri pečení je potrebné počítať s tým, že pyré bude hutnejšie.

Lučinu dáme do vhodnej misy a postupne po lyžičkách pridávame pyré dovtedy, kým nedocielime požadovanú konzistenciu. Ochutíme soľou, čerstvo mletým korením, korením karí, kurkumou a rascou. Nátierka je super aj s klasickou rascou, ale ak použijete rímsku rascu a prípadne aj ako aj mletý koriander (meliem spolu s rímskou rascou na staršom kávovom mlynčeku), dosiahnete výraznejšiu vôňu. S koreninami narábajte opatrne, pretože ako sa hovorí "všetkého veľa škodí", tak aby nebola nátierka príliš prekorenená. 

Zvyšok pyré môžete použiť na výborné cestoviny s tekvicovou omáčkou, alebo na skvelé krémové tekvicové risotto

Okrem toho z tekvice pripravíte výbornú polievku, alebo sladké maškrty - muffiny, koláč alebo tekvicové crinkelky. Ak chcete recepty, napíšte do vyhľadávača "tekvica" a vyhodí vám všetky recepty z tekvice 😋.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára