11. februára 2021

Losos s avokádovou salsou

Čo sa rýb týka, my sme celá rodina najmä kaproví, ale samozrejme nepohrdneme ani inými rybkami. Losos patrí najmä medzi moje obľúbené ryby. Je to chutná rybka sama o sebe, preto ju najčastešie robím iba úplne jednoducho - ochutenú iba zľahka soľou a čerstvo mletým korením, orestovanú na kvapke olivového oleja, aby vynikla chuť samotnej ryby. Rybku zvyknem podávať s rôznymi prílohami - krémové risotto s medvedím cesnakom, krupoto, hráškové pyré, cestoviny ...


Tentoraz som lososa robila na večeru, takú trocha neskoršiu, tak som chcela iba ľahkú prílohu a využila som avokádo, ktoré už bolo najvyšší čas spotrebovať a pripravila som z neho chutnú salsu. 

POTREBUJEME :

lososa
olivový olej
soľ
čerstvo mleté korenie
avokádo
červenú cibuľu
paradajky alebo cherry paradajky
šťavu a kôru z limety alebo citróna
chilli (voliteľné)

PRÍPRAVA :

Najskôr si pripravíme salsu, aby sa chute trocha prepojili. Avokádo opatrne vybrieme zo šupky, pokrájame na mini kocôčky spolu s červenou cibuľou a cherry paradajkami (bez zrniečok). Túto farebnú zmes ochutíme soľou, čerstvo mletým korením, limetkovou šťavou a kôrou a štipkou chilli. Zľahka premiešame a odložíme bokom.

Lososa umyjeme, osušíme. Na rozohriatu panvicu dáme trocha olivového oleja a vložíme osušeného lososa - najskôr kožou dole a pražíme 4-5 minút, podľa veľkosti resp. hrúbky rybky. Po uplynutí tejto doby opražíme rybku z ostatných strán - z každej strany cca 1 - 2 minúty. Losos by mal byť vo vnútri krásne ružový a šťavnatý. Lososa preložíme opatrne na tanier a obložíme avokádovou salsou. Prípadne pridáme nasucho opečený toastík alebo bagetku.  Dobrú chuť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára