3. februára 2021

Raňajkové palacinky s dusenými jablkami

Palacinky robievam skôr výnimočne - ani vlastne neviem prečo, ale nikdy som k nim nemala nejaký blízky vzťah. Vždy som tak nejako zo slušnosti zjedla jednu a dosť. Najradšej mám slané palacinky plnené syrom a šunkou, ale tiež ich robím maximálne raz do roka, pretože je to kalorická bomba. 

Ale túto kombináciu s jablkami som si obľúbila a občas ich pripravím ako sladké víkendové raňajky - aj keď sú takmer bez pridaného cukru. Sú voňavé, nepresladené, svieže.


POTREBUJEME (na cca 10 menších kusov) :

na palacinky

500 ml  mlieko
220 g hladká špaldová alebo pšeničná múka
2 vajíčka
štipka soli

na jablkovú oblohu

3-4 nie príliš sladké jablká (odporúčam Granny Smith, Golden Delicious)
0,5 dl vody
1 ČL citrónovej šťavy
voňavé korenie (perníkové, Jablkový závin, davídkovo voňavé korenie ..)

PRÍPRAVA :

Palacinky sú klasika - u nás sa robia bez cukru, podľa dlhoročného receptu - zmiešaním mlieka, múky, vajíčok a štipky soli. Gramáž múky a mlieka sa môže jemne odlišovať - podľa toho akú múku použijeme, cestíčko by mal byť skôr redšie ako husté, ale zasa nie vodové (mliekové). Zarobenú zmes nechám tak 20 minút postáť, občas ju premiešam. Palacinky robím na palacinkárni s nepriľnavým povrchom, ktorý mašlovačkou jemne pomastím olejom pred pečením prvej palacinky a potom ako treba, zhruba každú tretiu-štvrtú palacinku, ale iba jemne potriem poolejovanou či naolejovanou silikónovou mašlovačkoju - olej neprilievam.

Dusené jablká si môžeme pripraviť vopred alebo súbežne s palacinkami - podľa toho či ich chcete mať studené alebo teplé. Ja odporúčam skôr teplé či vlažné. Jablká očistíme a pokrájame na menšie kocky, dáme do hrnca podlejeme troškou vody, pokvapkáme citrónovou šťavou a udusíme do mäkka - ale pozor, aby sa neuvarili na kašu, musia držať tvar. Na konci pridáme voňavé korenie - ja používam voňavé zmesi, ktorých vôňu milujem (perníkovú, na jablkový závin, davídkovo voňavé korenie) - postačí aj škorica, ale nie je to úplne ono.

Upečené palacinky potrieme tenkou vrstvou lekváru - najlepšie sa k jablkám hodí domáci marhuľový, zložíme a navrch dáme udusené jablká, posypeme škoricovým cukrom, ja pridávam aj trocha malín ( v sezóne čerstvých v zime mrazených) kvôli farbe aj ich chuti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára