14. februára 2021

Japonské palacinky


Dnes je Valentína a aj keď tento sviatok nejako špeciálne neoslavujeme, niečo sladké predsa len prišlo na chuť. Rodinke som pripravila čokoládový koláč s malinami, ale ja sa snažím vyhnúť krémovým dezertom, tak som si pripravila japonské palacinky s malinovým rozvarom, ktoré si rada občas pripravím keď mám chuť na maškrtu - môja verzia je oproti pôvodnému receptu upravená tak, že klasickú múku som nahradlila pomletými ovsenými vločkami.


Na 2-4 palacinky priemeru 8 cm (podľa výšky formičky) potrebujeme :

cesto

8 polievkových lyžíc rozmixovaných ovsených vločiek 
1 žĺtok
cca 3/4 dl mlieko
zarovnaná lyžička prášok do pečiva
1 PL hnedý cukor (alebo iný podľa chuti)
1 ČL vanilkový extrakt (nemusí byť)
2 bielky (vyšľahané na tuhý sneh)
štipka soli

malinové coulis

čerstvé alebo mrazené maliny
krupicový cukor podľa chuti
troch apomarančovej šťavy alebo rumu (nemusí byť)

Okrem toho potrebujeme :

panvicu s nepriľnavým povrchom a pokrievkou
alebo papier na pečenie (na panvicu), 
kovové formičky bez dna

PRÍPRAVA :

Na cesto vymiešame žĺtok s cukrom, z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh. Do žĺtkovo-cukrovej zmesi pridáme vločky zmiešané s práškom do pečiva, mlieko, vanilkový extrakt, premiešame a nakoniec zľahka vmiešame po častiah sneh z bielkov. Potrebujeme dostať polohusté cesto. 

Panvicu potrieme maslom alebo na ňu dáme pápier na pečenie, ktorý troch apotrieme maslom, položíme formičky vymastené maslom a vysypané múkou  (používam antikorové bez dna, určené na tvarovanie ryže, zemiakov a pod.), rovnomerne rozdelíme zmes asi do 3/4 (ak použijete vyššie zobrazené vysoké formičky, vyjdu vám 2 palacinky), prikryjeme a pečieme na strednom plameni 5 minút, potom otočíme (cesto by malo byť až po vrch formičky) a dopečieme z druhej strany 5 minút. Vyskúšame špajľou a ak je korpus prepečený vyberieme, opatrne obkrojíme nožom a formičku odstránime. 

Pokiaľ sa pečie korpus, pripravíme si malinové coulis - v menšom hrnci rozvaríme maliny na kašu, prepasírujeme (komu nevadia zrnká nemusí), pridáme cukor a varíme do zhustnutia, na konci môžeme dochutiť pomarančovou šťavou alebo rumom. Alebo môžete použiť domáci lekvár rozriedený trochou horúcej vody či rumu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára