16. januára 2021

Voňavá a hrejivá zeleninová polievočka

Opäť raz dôkaz, že aj jednoduché jedlo môže chutiť výborne. Recept pridala na FB kamarátka Lenka, ktorá sa snáď nenahnevá, keď ho preberiem na blog - s malou úpravou. Polievka je výborná - voňavá a hrejivá, hodí sa najviac práve na chladné zimné dni, pretože zasýti aj zahreje.


POTREBUJEME (3-4 porcie) :

1 veľká mrkva
1 veľký petržlen
1 menšia alebo polovica väčšej buľvy zeleru
1 batat
voda
soľ
korenie
domáca vegeta
mletá rasca
kurkuma
mletá rímska rasca (nemusí byť)
mletý koriander (nemusí byť)
zemiaky na vložku
zelená vňať na posypanie
1 PL olej

PRÍPRAVA :

Koreňovú zeleninu a batat očistíme a pokrájame na menšie kusy, dáme do hrnca, zalejeme vodou - množstvo asi 1,5 cm nad zeleninu, osolíme, prikryjeme a uvaríme do mäkka. Uvarenú zeleninu rozmixujeme do hladka.

Vrátime na oheň, ochutíme domácou vegetou, korením, kurkumou a rascou - my máme radi výraznejšie chute, tak som pridala aj zmes mletej rímskej rasce a semien koriandra, ktoré dodajú výraznejšiu chuť a trocha pikantnosti.

Premiešame, vložíme na malé kocky pokrájané zemiaky alebo napríklad ružičky karfiolu, ktoré v polievke uvaríme do mäkka. V prípade potreby dolejeme vodu na požadovanú konzistenciu, priádáme lyžicu oleja, prevaríme a podávame posypané zelenou vňaťou. Výborná bola aj s krupicovými haluškami a hráškom.

Výborná polievočka, môj chlap si veľmi pochvaľoval a zjedol dva kopcom naložené taniere. A hodí sa akurát na chladné zimné dni.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára