30. januára 2021

Mrkvovo-cuketové placky s jogurtovým dipom

Už od leta, kedy som túto kombináciu ochutnala v reštaurácii som si na ne robila chuť, ale poznáte to - raz nebola cuketa, raz mrkva, potom som na ne zabudla a tak stále dookola - až dnes sa podarilo. Placky sú chuťovo aj konzistenciou jemné a s jogurtovo-cesnakovým dipom chutili výborne.


Na suroviny aj prípravu nenáročný recept, tak ak chcete začať chudnúť do plaviek, alebo sa zdravšie stravovať, alebo ak máte chuť - smelo do toho.

POTREBUJEME (na 6 kusov priemeru 9 cm) :

na placky

1 stredne veľká cuketa
1 stredne veľká mrkva
1 vajíčko
1 PL celozrnná špaldová alebo iná múka
vňať jarnej cibuľky podľa chuti
1-2 PL najemno postrúhaný syr
soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

na dip

140 g hustý biely neochutený jogurt
1-2 strúčiky cesnaku
soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
trocha strúhaného syra (nemusí byť)

PRÍPRAVA :

Cuketu aj mrkvu očistímr, postrúhame, jemne osolíme a necháme asi 20 minút postáť - zelenina pustí šťavu. Prebytočnú šťavu vyžmýkame, k zelenine pridáme žĺtok, múku, syr, posekanú vňať jarnej cibuľky, soľ, korenie, zamiešame a nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielka. Ak sa vám nechce šľahať sneh, môžete použiť celé vajíčko a štipku prášku do pečiva bez fosfátov (aby boli placky nadýchanejšie).

Rozohrejeme panvicu (ja som použila panvicu na lievance), jemne potrieme olejom a opečieme placky z oboch strán. Opekáme na slabšom plameni, aby sa placky prepiekli aj vo vnútri.

Na dip zmiešame jogurt s prelisovaným cesnakom, ochutíme soľou a korením, môžeme pridať aj najemno postrúhaný syr - alebo si pripravte svoj obľúbený dip. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára