29. februára 2020

Pepermintový cheesecake

Cheesecake nepatrí k mojim úplne obľúbeným koláčikom, ale tento mi chutí. Pepermintovú chuť milujem a už som robila pepermintové brownies,  pepermintové crinkles, pepermintové mini cheesecaky, .... Pepermint a horká čokoláda je TOP kombinácia, pepermintová chuť dodáva koláčikom sviežosť.


Na formu s priemerom 20 cm potrebujeme :

korpus

150 g keksy 
1 PL kakao
65 g rozpustené maslo

náplň

300 g čerstvý syr (Mascarpone, Ricotta, jemný tvaroh, ...)
2 vajíčka
50 g krupicový cukor
1-2 mini vrecúška prášku Matcha 
2-3 PL smotana 33% alebo plnotučné mlieko
1-2 ČL pepermintový extrakt

pepermintová ganache

100 g horká čokoláda
100 g smotana na šľahanie
1 ČL pepermintový extrakt

PRÍPRAVA :

Najskôr si pripravíme korpus - rozmixujeme keksy (ja som dnes použila kakaové venčeky a 1 PL kakao), zmiešame s rozpusteným maslom. Sodok tortovej formy vyložíme papierom na pečenie, vložíme keksy s maslom, rovnomerne rozotrieme, utlačíme a pečieme v rúre zohriatej na 165°C cca 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Na plnku vyšľaháme syr s vajíčkami (ja som dnes použila jemný tvaroh a Ricottu v pomere zhruba 1:1), zašľaháme cukor, prášok Matcha rozmiešaný v smotane alebo mlieku (pridávala som cez sitko, pretože Matcha prášok má tendenciu robiť hrudky a nedá sa úplne rozmiešať) a pepermintový extrakt - pozor nie pepermintovú arómu, ale prírodný extrakt (na Slovensku som ho majú v ponuke napríklad TU) . 

Ak nemáte prášok Matcha, pokojne použite potravinársku farbu, alebo nechajte plnku bielu - ja som dnes použila 1 vrecko prášku Matcha a kvapku farby, pretože som sa bála, že dve vrecká Matcha prášku budú príliš chuťovo výrazné, keďže Matcha má svoju špecifickú chuť. Pri jednom vrecku ho nebolo cítiť vôbec, iba dodal farbu.

Plnku vylejeme na vychladnutý predpečený korpus (formy zvyčajne úplne dobre netesnia, preto odporúčam spodok formy zvonku obaliť alobalom, alebo dať alobal na spodok rúry, aby prípadných pár kvapiek neprihorelo na dne rúry - ja som dala alobal na spodok rúry. Pečieme v rúre zohriatej na 165 - 170°C cca 35 - 40 minút (treba sledovať, aby vrch nestmavol, každá rúra predsa len pečie inak). Ja som piekla 40 minút. 

Necháme vo forme vychladnúť a v prípade potreby (ak by ste robili vyššiu vrstvu plnky) dáme stuhnúť do chladničky na cca 4 hodiny. Môj koláč bol po vychladnutí pri izbovej teplote stuhnutý tak, ako ho vidíte na reze, takže tuhnúť nemusel.



Po vychladnutí som koláčik poliala pepermintovou ganache, ktorú robievam tak, že smotanu zohrejem po bod varu, nalejem na polámanú čokoládu, minútku-dve nechám postáť, rozmiešam do hladka, vmiešam pepermintový extrakt a ganache nechám vychladnúť - niekedy si pomôžem tým, že vlažnú ganache dám do chladničky. Dnes som mala opačný postup - pepermintová ganache mi zostala z minulého pečenia (bola uskladnená v chladničke v cukrárskom jednorázovom vrecku), takže som ju nad parou rozpustila a poliala som vychladený koláčik a zvyškom ganache, ktorú som nechala v stuhnutom stave som koláčik dozdobila.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára