Krémové polievky mám rada, tak nejako som si ich postupne obľúbla až do tej miery, že ich robím častejšie ako tie ostatné. Dnes mi pribudla do zbierky ďalšia chuť - petržlenová. Pomerne výraznej vône petržlenu sa netreba báť, varením sa stratí a zostane iba jemná chuť.
Na 4 porcie potrebujeme :
2 väčšie kusy petržlenu
1 menšiu mladú cuketu
750 - 900 ml zeleninový vývar
3-4 PL olivový olej
1-2 strúčiky cesnak
100 g Créme fraiche alebo 150 g kyslej smotany (alebo podľa chuti)
100 g Créme fraiche alebo 150 g kyslej smotany (alebo podľa chuti)
čerstvá petržlenová vňať na posypanie
na lososovú vložku
čerstvý losos
citrónová šťava
1 šalotka
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
PRÍPRAVA :
Očistíme petržlen, cuketu a cesnak. Petržlen pokrájame na malé kúsky, cuketu nahrubo postrúhame, cesnak posekame nadrobno. Na oleji 2-3 minúty restujeme pokrájaný petržlen a cesnak, pridáme postrúhanú cuketu, pár minút podusíme, zalejeme teplým vývarom a varíme asi 10-15 minút (pokiaľ nebude petržlen uvarený do mäkka). Vývar pridávajte postupne - aby nebola polievka príliš riedka. Po uvarení som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som Creme fraiche, dobre rozmiešala a ešte prevarila. V prípade potreby dochutíme soľou a korením, ale treba mať na pamäti, že aj losos dá polievke výraznejšiu chuť.
Pokiaľ sa varí polievka (alebo pokojne aj vopred) si pripravíme lososovú vložku - kúsok čerstvého lososa bez kože pokrájame na drobučké kocky, pridáme nadrobučko pokrájanú očistenú šalotku a všetko ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Odložíme do chladničky.
Polievku podávame s kopčekom lososovej zmesi a posekanou petržlenovou vňaťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára