23. februára 2020

Krémová petržlenová polievka s marinovaným lososom

Krémové polievky mám rada, tak nejako som si ich postupne obľúbla až do tej miery, že ich robím častejšie ako tie ostatné. Dnes mi pribudla do zbierky ďalšia chuť - petržlenová. Pomerne výraznej vône petržlenu sa netreba báť, varením sa stratí a zostane iba jemná chuť.


Na 4 porcie potrebujeme :

2 väčšie kusy petržlenu
1 menšiu mladú cuketu
750 - 900 ml zeleninový vývar
3-4 PL olivový olej
1-2 strúčiky cesnak
100 g Créme fraiche alebo 150 g kyslej smotany (alebo podľa chuti)
čerstvá petržlenová vňať na posypanie

na lososovú vložku

čerstvý losos
citrónová šťava
1 šalotka
soľ
čerstvo mleté čierne korenie


PRÍPRAVA :

Očistíme petržlen, cuketu a cesnak. Petržlen pokrájame na malé kúsky, cuketu nahrubo postrúhame, cesnak posekame nadrobno. Na oleji 2-3 minúty restujeme pokrájaný petržlen a cesnak, pridáme postrúhanú cuketu, pár minút podusíme, zalejeme teplým vývarom a varíme asi 10-15 minút (pokiaľ nebude petržlen uvarený do mäkka). Vývar pridávajte postupne - aby nebola polievka príliš riedka. Po uvarení som rozmixovala ponorným mixérom, pridala som Creme fraiche, dobre rozmiešala a ešte prevarila. V prípade potreby dochutíme soľou a korením, ale treba mať na pamäti, že aj losos dá polievke výraznejšiu chuť.

Pokiaľ sa varí polievka (alebo pokojne aj vopred) si pripravíme lososovú vložku - kúsok čerstvého lososa bez kože pokrájame na drobučké kocky, pridáme nadrobučko pokrájanú očistenú šalotku a všetko ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Odložíme do chladničky.


Polievku podávame s kopčekom lososovej zmesi a posekanou petržlenovou vňaťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára