1. marca 2020

Jednoduchý nemiesený kváskový chlieb

Čo si budeme hovoriť, v dnešnej turbo dobe nie je času nazvyš, preto mi padol vhod recept na tento jednoduchý nemiesený kváskový chlebík, ktorý netreba miesiť ani prekladať a stačí mu na kysnutie 12 hodín + 2 hodiny pred pečením. Využívam ho pomerne často - aj keď nie je taký pekný nafúknutý ako klasický kváskový chlieb, pretože má tendenciu jemne pri pečení povoliť do strán - musím skúsiť užšiu nádobu na pečenie - mám už nejaké vyhliadnuté (od Emile Henry a jednu ručne robenú), ale sú troška drahšie, tak čakám na akciu 😉.



Na 1 menší chlebík potrebujeme :

150 g ražná chlebová múka
350 g pšeničná chlebová múka
350 g voda
2 ČL soľ
1 ČL rasca
2 PL kvások

PRÍPRAVA :

Všetko naraz varechou zamiešame tak, aby nikde nebola suchá múka. Prikryté (používam misku kysku) necháme pri izbovej teplote kysnúť 12 hodín. 


 ... po 12 hodinách

Po uplynutí času vyberieme cesto na pomúčenú podložku, necháme 10 minút oddýchnuť. Preložíme a stočíme do ošatky. Necháme prikryté na linke finálne kysnúť 3 hodiny. 










Pečieme 10 minút v rúre zohriatej na 250°C, potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ešte 20-25 minút. Ja pečiem v uzatvorenej nádobe - nádoba by nemala byť príliš veľká, skôr menšia a vyššia aby udržala tvar chlebíka, pretože tento chlebík má tendenciu ísť potom do strán a nie do výšky.

.. rovnaký chlebík iba v kruhovej ošatke 

.. po upečení


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára