23. februára 2020

Pohánkové rizoto s marinovaným lososom

Snažím sa variť zdravšie, tak som dnes opäť zvolila ako prílohu k lososovi pohánku, ktorá má pre ľudský organizmus viacero benefitov (napríklad pomáha pri chorobách žíl, posilňuje väzivové tkanivá, preventívne pôsobí proti artritíte a reumatickým chorobám, posilňuje imunitný systém, ...).


Na 4 porcie potrebujeme :

cca 200 - 250 g pohánky v surovom stave
vodu a suché biele víno alebo zeleninový vývar
soľ
2 väčšie šalotky
2 strúčiky cesnaku
2 PL (kopcovité) Créme Fraiche alebo Mascarpone
30 g maslo
40 g strúhaný parmezán
čerstvá petržlenová vňať na posypanie
2-3 PL olivový olej

na marinovaného lososa :

4 porcie lososa bez kože
3 PL olivový olej
šťava z 1 citróna
čerstvé alebo mrazené bylinky (bazalka, tymián,, kôpor)
2 strúčiky cesnaku
soľ
čerstvo mleté čierne korenie

PRÍPRAVA :

Najskôr v predstihu si namarinujeme lososa. Zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, posekané bylinky, posekaný cesnak, soľ, korenie a touto zmesou natrieme kúsky lososa. Zatvoríme do vhodnej nádoby alebo zabalíme do potravinovej fólie a marinujeme v chladničke 3-5 hodín.

Pohánku prepláchneme, dáme do hrnca, zalejeme vývarom alebo vodou (ja používam vodu v kombinácii s bielym suchým vínom). Tekutiny dáme toľko, aby siahala asi pol centimetra nad pohánku. Varíme na miernom ohni cca 12 - 15 minút.

Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú šalotku a cesnak, pridáme uvarenú pohánku, prehrejeme, pridáme Créme fraiche alebo Mascarpone, rozmiešame, pridáme strúhaný parmezán a maslo, vmiešame do pohánky, nakoniec pridáme posekanú vňať a podávame s marinivaným lososom, ktorého opečieme na troške oleja alebo masla.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára