8. februára 2020

Jemné fánky podľa receptu z kuchárky z r. 1957

Fašiangy, Turice, Veľká noc ideee ... Priznám sa, že veľmi nezvyknem pripravovať tieto fašiangové dobroty, lebo sú nebezpečné pre našu váhu 😜. Ale toho roku som si povedala, že po rokoch predsa len vyskúšam znovu pripraviť fánky - také, ktoré by chutili rovnako alebo aspoň približne rovnako ako tie mamkine z mojej mladosti, ktoré boli chrumkavé a voňavé. 


Pamätám si na fánky od maminky - boli úžasné, lebo mama bola výborná kuchárka. V snahe opäť zacítiť tú chuť som už v minulosti nejaké 2-3 recepty skúsila, ale nebolo to ono. Ale našla som kuchársku knihu z r. 1957, do ktorej viem, že občas nakukla najmä pri pečené sladkých dobrôt a našla som tam dva recepty na fánky - lacné a jemné. Dnes som vyskúšala tie jemné a zdá sa, že som trafila - chutili rovnako ako si pamätám z rokov dávno minulých.

Na cca 25 kusov (záleží od veľkosti) potrebujeme :

cesto :

100 g hladká pšeničná múka výberová
150 g polohrubá pšeničná múka výberová
2 žĺtky
1 vajce
2 PL práškový cukor
citrónová kôra a šťava z 1/2 citróna
50 g rozpustené maslo
2 PL rum
štipka soli

okrem toho :

tuk na vyprážanie
práškový cukor, vanilka a mletá škorica na obaľovanie

PRÍPRAVA :

Všetky suroviny okrem tuku určeného na vyprážanie a cukru, vanilky a škorice určenej na posypanie zmiesime a zarobíme hladké a lesklé cesto o niečo mäkšie ako na rezance. Na pomúčenej podložke ho vyvaľkáme úplne na tenko - zhruba 1/2 - 1 mm - je to dôležité, inak fánky nebudú mať také krásne bubliny. Ja som vaľkala tak na tenko, až som cez cesto videla biely vzor na bledožltej silikónovej podložke. Ak budú hrubšie, nenafúknu sa pekne a nebudú také chrumkavé.

Olej alebo maslo či iný tuk, ktorý zvyknete používať dobre rozpálime (ja som použila repkový olej v kombinácii s maslom, pretože oleja som mala málo) a vyprážame. Tuk musí byť dobre rozpálený - keď vhodíte cesto musí okolo speniť. Vyprážanie trvá iba chvíľočku - sú to rádovo sekundy, možno 10-15 sekúnd z prvej strany a 5-7 sekúnd zo strany druhej.

Hotové fánky kladieme na vrstvu papierových utierok, aby odsali prebytočný tuk a ešte teplé obaľujeme v zmesi práškového cukru, vanilky (ja používam mletú Bourbon vanilku, ale aj vanilkový cukor bude OK) a štipky mletej škorice, ktorá dodala úžasnú vôňu. Najlepšie sú samozrejme teplé. Robila som dvojo tvarov - hviezdy a obdĺžniky.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára