29. decembra 2024

Mandľové koláčiky s brusnicami

Tieto koláčiky som pôvodne ani neplánovala piecť, ale tak sa mi zapáčili, že som im jednoducho neodolala. Sú bez klasickej múky a chutia aj voňajú po marcipáne, takže potešia aj všetkých milovníkov marcipánu. Chuťovo sú krehké a lahodné, tvar si môže každý zvoliť podľa seba.
 
 
POTREBUJEME (na cca 12 kusov) :
 
100 g mandľová múka (mleté mandle)
100 g krupicový cukor
pomarančová kôra
1 bielok z veľkého vajíčka
1/2 ČL mandľový extrakt
1/4 ČL vanilkový extrakt
štipka soli
2 PL alebo podľa chuti sušené brusnice 
1 PL alebo podľa chuti sekané pistácie
 
 
PRÍPRAVA :
 
Brusnice a pomarančovú kôru posekáme na malé kúsky. V mise zmiešame suché suroviny (mandľová múka, cukor,  pomarančová kôra). Bielok vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh postupne pridáme do suchej zmesi, pridáme aj oba extrakty, brusnice a sekané pistácie a zmiešame na kompaktnú, lepkavú hmotu.  
 

Pripravíme si pekáč tak, že ho vystelieme papierom na pečenie. A ideme robiť sušienky. Môžeme ich robiť niekoľkými spôsobmi. Najjednoduchší spôsob je ten, že pomocou dvoch kávových lyžičiek jednoducho kladieme kôpky hmoty pár centimetrov od seba - sušienky takto budú veľmi autentické. 
 
Mňa úplne náhodne napadlo využiť hornú časť tohto jednoduchého lisu na citrusy:
 
Makro - Lis na citrón umelá hmota v krabičke červený
 
Do špičky bielej hornej časti som vtlačila guľku zo zmesi, pritlačila a pobúchaním vyklopila tvarovanú sušienku von, napodiv to išlo bez problémov.
 
 
 

Zopár som urobila tak, že som do hmoty v tvare guľky urobila vzor hrotom hornej časti lisu - po upečení som sa pristihla pri tom, že tento tvar sa mi páči najviac, takže nabudúce budú všetky v tomto tvare :
 
 
Keksíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a ešte pred pečením ich  poprášime práškovým cukrom. 
 
 
 
Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C cca 20 - 25 minút. Sušienky sú upečené keď po okrajoch chytia zlatistú farbu. 
 
 
 
Po upečení necháme sušienky na plechu vychladnúť. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom alebo môžeme ozdobiť podľa svojho vkusu. Mne sa bez zdobenia zdali veľmi fádne, preto som na vrch sušienok dala kvapku bielkovej polevy (môžete použiť aj džem) a ozdobila kúskami mandlí a sušenými malinami. Skladujeme v uzatvorenej dóze.
 

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára