Tento rok som nechala pečenie vianočných koláčikov až na posledný víkend pred sviatkami, ale zato som potom vyskúšala viacero nových receptov. Chuť zázvoru v koláčikoch mám veľmi rada, tak každý rok hľadám zázvorovú alternatívu k tradičným zázvorníkom. Tento rok padla voľba na tieto zázvorové koláčiky.
Vyskúšala som kombináciu s čokoládou, ale mne osobne by sa chuťovo žiadalo chuť zázvorového cesta doplniť niečim sviežejším. Žiaľ malinovú čokoládu mi doručili neskôr ako som čakala a citrónový krém (lemon curd) som zabudla pripraviť vopred, ale napravím to nabudúce. Aj s čokoládou boli veľmi chutné.
POTREBUJEME (na cca 20 kusov) :
70 g hladká celozrnná špaldová múka
27 g mandľová múka (mleté mandle)
1 ČL prášok do pečiva
1 ČL mletý zázvor
1 ČL voňavého korenia (používam zmes Jablkový závin)
60 g trstinový cukor
35 g maslo
1 mini vajíčko (alebo polovica väčšieho vajíčka)
štipka soli
krupicový cukor na obalenie
čokoláda podľa chuti na plnenie
mrazom sušené maliny a sekané pistácie na zdobenie
PRÍPRAVA :
Vo vhodnej mise zmiešame špaldovú a mandľovú múku, soľ, voňavé korenie, prášok do pečiva, mäkké maslo, trstinový cukor a vajíčko. Z uvedených surovín vypracujeme kompaktné cesto. Ak chcete výraznejšiu chuť zázvoru, môžete pridať 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo do mikroténového vrecka a odložíme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
Po zatuhnutí z cesta odoberáme kúsky o hmotnosti 10 - 14 g, vyformujeme z nich guľky a tieto obalíme v krupicovom cukre a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Moje guľky mali 12 g. Medzi guľkami necháme medzeru cca 3 cm, pretože pri pečení sa koláčiky trocha zväčšia.
Do stredu gulôčok urobíme jamku - použila som na to rúčku z metličky na šľahanie, ktorá mala rovný koniec. Dávame pozor, aby okraje koláčikov držali tvar, prípadné hlbšie praskliny upravíme priamo na plechu. Jemné praskliny po okrajoch nie sú na závadu. Ja som jamky robila na podložke, a koláčiky som na pekáč ukladala už s jamkou. Takto pripravené koláčiky upečieme v rúre vyhriatej na 180°C.
Pečieme cca 8 minút. Počas
pečenia sa jamka čiastočne zdvihne, preto po upečení opatrne znovu
dierku stlačíme (opäť som na to použila rúčku metličky na šľahanie).
Takto pripravené korpusy necháme vychladnúť.
Medzitým roztopíme čokoládu, ktorou budeme plniť koláčiky a necháme ju čiastočne vychladnúť, ale musí zostať tekutá. Keď sú koláčiky studené pomocou cukrárskeho vrecka prípadne kávovej lyžičky naplníme jamky čokoládou. Ja som chcela plniť malinovou čokoládou od Valrhona, ktorá však neprišla včas, tak som použila to čo bolo aktuálne doma - bielu a mliečnu čokoládu. Ja mám rada farebné koláčiky, tak som niektoré koláčiky ozdobila mrazom sušenými malinami a sekanými pistáciami.
Foto postup v skratke :
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára