3. decembra 2024

Cviklovo-pomarančové carpaccio s karamelizovanými chilli orechmi

Po čase som opäť dostala chuť na cviklu a keďže ja nerada pripravujem rovnaké recepty, skúsila som niečo iné, a musím povedať, že je to asi najchutnejší recept z červenej repy, ktorý som doposiaľ robila. Chuťovo je naozaj výborný, a to cviklu nejako extra nemám rada, ale keďže je pre organizmus prospešná, občas si ju dám a dokonca mám na ňu aj chuť, ale musí byť naozaj chutne pripravená a dobre dochutená.




POTREBUJEME (na 1-3 porcie) :

1 veľkú červenú repu (upečenú alebo surovú)
šťavu z 1 pomaranča
3-4 PL olivový olej
1 PL med
1 PL vínny alebo ryžový ocot
1 ČL dijonská horčica
hrsť vlašských orechov
soľ
čerstvo mleté čierne alebo farebné korenie
chilli vločky
petržlenovú vňať 

 

PRÍPRAVA :
 
Cviklu očistíme a pokrájame na čo najtenšie plátky (ak máte, odporúčam použiť V-krájač alebo nejaké podobné strúhadlo).
 
Z pomarančovej šťavy, oleja, octu, medu, horčice, soli a korenia urobíme nálev. Ja som všetko som dala do menšieho pohára s viečkom a dobre pretrepala. Plátky očistenej červenej repy dáme do širšej nádoby, zalejeme nálevom, uzatvoríme a v chladničke necháme marinovať minimálne 30 minút. 
 
Ja som tentoraz použila pečenú cviklu a marinovala som prvú dávku 45 minút a ďalšiu až do druhého dňa, ale ak použijete surovú cviklu, odporúčam marinovať 12-24 hodín. 
 
Tesne pred podávaním na suchej panvici opečieme za stáleho miešania posekané vlašské orechy, keď sú opečené pokvapkáme ich trochou medu, malú chvíľu necháme karamelizovať, poprášime chili vločkami a dáme bokom. 
 
Plátky repy uložíme na tanier, navrch dáme karamelizované orechy, posypeme posekanou vňaťou a ozdobíme plátkami pomaranča. A potom už iba vychutnávame. 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára