Ja veľmi rada skúšam nové recepty a chute, preto sa u nás rovnaké recepty veľmi často neopakujú. Okrem toho mám rada sviežu chuť v koláčikoch, preto ma zaujal tento recept na v podstate linecké koláčiky, ale v inej podobe. Chuťovo sú veľmi lahodné, najmä keď použijete na potretie cesta kyslastý džem - ja som si na skúšobnú dávku uvarila čerstvý malinovo-ríbezľový džem, a bola to výborná voľba.
Zopár koláčikov som skúsila pofŕkať bielou čokoládou, ale úprimne mi viac chutili koláčiky bez čokolády.
POTREBUJEME (na cca 20 - 24 kusov) :
1 šálka jemne povolené maslo
1/2 šálky krupicový cukor
2 šálky múky
1 ČL vanilkový extrakt
kyslastý džem (použila som malinovo - ríbezľový)
1/4 šálky roztopená biela čokoláda (voliteľné)
PRÍPRAVA :
Vo vhodnej mise zmiešame povolené maslo a cukor do hladkej nadýchanej zmesi. Pridáme vanilkový extrakt a múku a zmiesime na kompaktné cesto, ktoré na zľahka múkou poprášenej podložke vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Cesto sa snažíme vyvaľkať do tvaru obdĺžnika, čo sa mne úplne pri tejto skúšobnej dávke nepodarilo, ale snažila som sa.
Rozgúľané cesto rovnomerne potrieme džemom, opatrne zrolujeme, zabalíme napríklad do potravinárskej fólie (prípadne do papiera na pečenie) a dáme stuhnúť do chladničky na 30 minút. Schladenie pomôže udržať tvar sušienok počas pečenia. Ja som moju
roládu zabalila do potravinárskej fólie a uložila do
chladničky na poličku stuhnúť a okrúhly tvar sa mi zmenil na taký mierne
hranatý, preto bude lepšie roládu uložiť do niečoho okrúhleho
(plechová forma na pečenie bagiet, polka hladkej plastovej fľaše ...),
aby sa zachoval pekný okrúhly tvar, pretože po pokrájaní sa s tuhým cestom už veľmi nedalo pracovať.
Stuhnutú roládu pokrájame ostrým nožom na plátky hrubé asi 0,5 cm (moje boli hrubšie, nabudúce musím pokrájať na tenšie kolieska). Jednotlivé plátky uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie.
Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 175°C cca 12-15 minút. Koláčiky sú upečené keď ich okraje začínajú chytať farbu. Upečené koláčiky opatrne vyberieme na mriežku a necháme ich vychladnúť.
Koláčiky môžete ozdobiť napríklad bielou čokoládou a dekorovať
napríklad mrazom sušenými malinami. Sušienky skladujeme v dóze, kde pri izbovej teplote
vydržia cca 1 týždeň. Zmrazené vydržia aj 3 mesiace.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára