11. decembra 2024

Krehké pomarančovo-malinové hviezdičky

Tak už to opäť vypuklo ... predvianočné skúšanie nových receptov, pretože ja práve toto milujem. Nie samotné varenie či pečenie, ale skúšanie nových receptov, nových chutí, nových vôní - to je to čo teší moju dušu.  
 


 
Vždy prelúskam množstvo receptov a vyberiem si zopár, ktoré ma najviac zaujmú vizuálne alebo surovinami. Potom skúšam a vylepšujem, resp. upravujem podľa mojich preferencií. Tento rok padla voľba aj na brusnicové hviezdičky, ktoré však boli chuťovo nevýrazné, preto som brusnice v ceste nahradila sušenými malinami, ktoré dodajú sviežu chuť a s pomarančovou polevou krásne chuťovo ladia, a táto verzia je oveľa chutnejšia.
 

Recept je naozaj jednoduchý na prípravu, nenáročný na suroviny a nie je ani časovo náročný. Koláčiky sú krehké a chrumkavé, pretože v ceste nie je vajíčko, ktoré by zhutnilo korpusy. Preto tieto koláčiky nie je potrebné piecť vopred. Ak ich náhodou aj upečiete skôr, poťahovať polevou odporúčam až 1-2 dni pred podávaním, pretože pomarančová poleva nie je úplne najstabilnejšia, ale na druhú stranu je naozaj veľmi chutná.
 
POTREBUJEME (cca na 2 plechy sušienok) :
 
cesto
 
60 g krupicový cukor
kôra z 1 pomaranča (alebo sušená pomarančová kôra)
125 g masla izbovej teploty
1 ČL vanilkový extrakt
180 g hladká múka 
20-30 g rozdrobených lyofilizovaných malín
 
poleva
 
120 g práškový cukor (osiaty)
30 ml pomarančový džús alebo pomarančová šťava
1 ČL rozpusteného masla


PRÍPRAVA :
 
Na cesto zmiešame všetky suroviny na kompaktné cesto - ide to naozaj rýchlo. Maliny pridáme až pred koncom. Ja nakoľko som nezohnala bio pomaranče, som použila sušenú pomarančovú kôru, ktorú som jednoducho zamiešala do cukru a múky. Ak použijete kôru z čerstvého pomaranča, je dobre ju najskôr premiešať s cukrom, aby sa lepšie uvoľnila aróma.
 

Cesto na jemne pomúčenej podložke vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm, vykrojíme ľubovoľné tvary a ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Zvyšné cesto spracujeme a znovu vyvaľkáme a vykrojíme, a takto postupujeme až do spotrebovania všetkého cesta. Neodporúčam vyvaľkať cesto na tenko, koláčiky budú po upečení príliš suché.


Pekáče s vykrojenými koláčikmi dáme na cca 30 minút schladiť - buď do chladničky, alebo v zimnom období pokojne aj von. Ja som pekáč prikryla čistým papierom na pečenie, zľahka zaťažila zloženými novinami, aby papier neodfúklo a nechala chladiť vonku. Schladenie zastabilizuje cesto, aby sa jednotlivé tvary pri pečení nerozliali. 
 

Následne koláčiky pečieme v rúre zohriatej na 170°C, cca 12-15 minút. Pozor, aby sa koláčiky príliš neupiekli - keď zbadáte, že kraje začínajú chytať farbu, koláčiky sú hotové. Ja som piekla menšie tvary 12 minút a väčšie o minútu dlhšie.
 

Na polevu zmiešame osiaty práškový cukor s pomarančovým džúsom (šťavou), ktorú treba pridávať po častiach - poleva nesmie byť príliš riedka. Nakoniec do polevy vmiešame rozpustené maslo, ktoré spôsobí, že poleva tak skoro na koláčikoch nevyschne. Ja som robila so šťavou z pomaranča, pretože som nemala doma pomarančový džús. 
 
Polevu odporúčam robiť stredne hustú až hustejšiu, aby pekne kryla.  Koláčiky môžete do polevy jednoducho namáčať, ale pri hviezdičkách sa mi to neosvedčilo, poleva sa roztiekla aj bo bokoch a nebolo to vizuálne pekné, preto som polevu nanášala prostredníctvom plochého štetca. Ja som niektoré koláčiky ešte poprášila prachom zo sušených malín.







 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára