Občas sa aj mne stane, že makrónky nevyjdú celkom podľa mojich predstáv. Nevydarené škrupinky vtedy nechám dobre usušiť (na vzduchu alebo v rúre), rozmixujem ich a použijem ich ako základ na nové makrónky. Tentoraz som sa rozhodla vyskúšať upiecť "recyklované" makrónky na nových podložkách. Zvolila som škrupinky bez farby a jemnú malinovo-pomarančovú plnku s čerstvou malinou v strede.
A prečo ich nazývam polnočnými makrónkami ? Pretože som ich piekla v noci a plnila o pol noci 🙉, lebo keď musíš tak musíš.
POTREBUJEME (na 12 veľkých makróniek - priemer cca 4,5 cm)
škrupinky
120 g rozmixované nepodarené škrupinky
43 g bielky
43 g krupicový cukor
plnka
100 g biela čokoláda
35 g smotana na šľahanie
malinový prach
2-3 kvapky extrakt doTerra Wild Orange
malinový džem
čerstvé maliny
iné
jednorazové cukrárske vrecká
cukrárska špička hladká, priemer cca 1 cm
červená potravinárska farba na zafarbenie vrecka (nemusí byť)
lyofilizované maliny na posypanie škrupiniek
PRÍPRAVA :
Z bielkov a cukru (pridávam postupne na 3x) vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridávame osiate rozmixované škrupinky z nevydareného pečenia. Miešam ručne so stierkou dovtedy, kým sa zmesou nedá napísať súvislá osmička, resp. dve osmičky po sebe.
Zmes dám do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a striekam na podložku. Aktuálne pečiem na tenších silikónových podložkách (Temu). Pôvodne som chcela vrecká zafarbiť pásikmi červenej potravinárskej farby, ale spomenula som si na to až keď bola zmes už vo vrecku, takže som kvapku farby dala iba do špičky, preto mám zafarbené iba asi 2 škrupinky. Zvyšné budúce škrupinky som po nastriekaní (pred pečením) posypala rozmrvenými mrazom sušenými malinami.
Rúru som zohriala na 90°C a makrónky som pri tejto teplote sušila 9 minút. Následne som teplotu v rúre zvýšila na 135°C a piekla som ešte asi 16-17 minút. Doba pečenia a teplota sa môžu líšiť v závislosti od toho, ako tá-ktorá rúra pečie. Makrónky po upečení nechám na podložke úplne vychladnúť a až potom ich dávam dolu z podložky.
Na plnku som posekala čokoládu na malé kúsky a zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Horúcu smotanu som naliala na čokoládu, pridala som malinový prach, ktorý dodá jemnú malinovú chuť a jemnú ružovú farbu (cez jemné sitko som preosiala mrazom sušené rozmrvené maliny) a pár kvapiek extraktu z divokého pomaranča, ktorý naozaj nádherne vonia. Premiešala som, prikryla potravinárskou fóliou a nechala som v chladničke stuhnúť na požadovanú hustotu. Následne som zmes dala do cukrárskeho vrecka, odstrihla som špičku a zmes som nastriekala na polovicu škrupiniek. Do stredu som rovnako pomocou cukrárskeho vrecka strekla kvapku malinového džemu, na ktorý som položila malinu (vhodné sú menšie maliny), na malinu som dala po troške čokolády, priklopila som druhou škrupinkou, ktorú som zľahka pritlačila, aby sa ganache rovnomerne rozprestrela po celej makrónke. V uzavretej dóze som nechala v chladničke odležať do druhého dňa.
Makrónky s čerstvým ovocím majú kratšiu trvanlivosť (cca 2 dni), ale u násvto nie je problém - zjedli sa hneď na druhý deň.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára