8. mája 2024

Voňavé kuracie špízy

Čo si budeme hovoriť, občas každý potrebujeme pripraviť rýchle jedlo. Ja čím som staršia, tak tým častejšie pripravujem práve tento druh jedál. Snažím sa stravovať aspoň kúsok zdravšie, takže využívam najmä hydinu a snažím sa do jedál zakomponovať zeleninu. Tieto špízy boli celkom rýchlo hotové a boli naozaj chutné.


POTREBUJEME :
 
na kuracie špízy

1-2 kusy kuracie vykostené stehná, prípadne kuracie prsia

na marinádu

1/2 šálky panenský olivový olej
kôra z 1/2 citróna
1 PL citrónová šťava
2-3 vetvičky čerstvej bazalky (10-12 listov)
nadrobno pokrájaná čerstvá petržlenová vňať
1 väčšia nadrobno pokrájaná šalotka
2-3 strúčiky nadrobno posekaný cesnak
čerstvé oregano
čerstvý tymian
soľ
čerstvo mleté korenie (čierne alebo farebné)  

na zeleninové špízy
 
1-2 menšie cukety
1 červená cibuľa
cherry paradajky
 

PRÍPRAVA :

Kuracie mäso umyjeme, osušíme a pokrájame na menšie kusy (cca 2 x 2 cm). Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých surovín a asi 1/4 znej odložíme bokom. Do zvyšnej marinády naložíme pokrájané kuracie mäso, prikryjeme a necháme v chladničke odpočívať asi 30 minút.

Zeleninu očistíme a pokrájame - cukety na kolieska, cibuľu na štvrtiny, ktoré rozoberieme na lupene, cherry paradajky prekrojíme na polovice. Na striedačku napicháme na drevené špajdle (predtým ich namočíme do vody aby pri pečení nehoreli) alebo kovové ihly, uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, potrieme marinádou.

Marinované mäso napicháme rovnako na špajdle alebo ihly a uložíme tiež na pekáč, potrieme marinádou ktorá zostala v miske, kde sa marinovalo mäso. Pečieme v rúre (funkcia gril), cca 10 minút z každej strany, alebo pokiaľ nie je mäso urobené.Na tanieri pokvapkáme zvyšnou marinádou a už iba vychutnávame.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára