8. mája 2024

Kakaové makrónky s malinami

Keď musíš tak musíš. Kakaové makrónky som robila v minulosti iba raz a je to už pekne dávno, možno aj 5 rokov. Vtedy som ich robila inou metódou (bez rozvaru), v prípade záujmu nájdete recept TU. Teraz som sa rozhodla vyskúšať ich verziu s cukrovým rozvarom. Tentoraz som plnila horkou čokoládou (85% kakaa), malinovým džemom a čerstvou malinou.

 


POTREBUJEME  (na cca 25 väčších kusov) :

 
na škrupinky
 
80 g mleté mandle 
15 g kakao
95 g práškový cukor
2 x 35 g bielky (2-3 bielky)
štipka soli
95 g kryštálový alebo krupicový cukor
30 g voda
 
na čokoládovú ganache
 
130 g horká čokoláda
130 g smotana na šľahanie
 
vklad
 
malinový džem
čerstvé maliny

 
PRÍPRAVA :

Mleté mandle a kakao som preosiala, pridala preosiaty práškový cukor. Predpísaná gramáž je už po preosiatí. Do tejto zmesi som pridala 35 g nevyšľahané bielko a stierkou som zmiešala na hustú pastu. Pastu som nefarbila, keďže som chcela farbiť vrecko, cez ktoré som striekala makronáž.

Kryštálový cukor (95 g) som dala variť s vodou (30 g) a varila som pokiaľ zmes nedosiahla 114-118°C (odmeriame cukrárskym teplomerom alebo si stopneme asi 6 minút od bodu varenia - toto nemám odskúšané, ale uvádza sa to v receptoch, ja používam teplomer). 
 
Medzitým, ako sa varí cukrový sirup dáme šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji misy ho pomaly za stáleho šľahania (na nízkych obrátkach) vlievame do vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielko s rozvarom vyšľaháme na tuhý sneh.
 
 
Bielkovú zmes som na 3x stierkou vmiešala do mandľovo-kakaovej pasty. Miešať sa nemá príliš dlho, aby zmes veľmi nezredla - zmes sa má miešať dovtedy, pokiaľ plynule nesteká zo stierky a dá sa ňou napísať na ceste číslo 8 (niekde som čítala, že dve 8 za sebou). Zmes som následne dala do vrecka s hladkou okrúhlou špičkou, a nastriekala som na podložku. Aktuálne škrupinky pečiem na silikónovej podložke (kupovala som na Temu). 
 
Piekla som v rúre zohriatej na  140°C (funkcia ventilátor) asi 18-20 minút, kakaové potrebujú kúsok vyššiu teplotu a pár minút dlhšie pečenie (niektorej rúre stačí menej či treba viac minút, treba si odskúšať). Makrónky som po uplynutí doby vybrala z rúry a na pekáči som ich nechala úplne vychladnúť - potom išli pekne samé dolu z podložky. 
 

Na ganache som zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Keď zmes začala vrieť okamžite som ju odstavila z ohňa a naliala som ju na nasekanú čokoládu, nechala som minútu odstáť, premiešala som a keďže sa všetka čokoláda nerozpustila, dala som misku so zmesou ešte na 10 sekúnd zahriať do mikrovlnky a rozmiešala som zmes do hladka. Ganache som v miske prikryla potravinárskou fóliou a dala som ju do  do chladničky trocha stuhnúť. Keď dosiahla požadovanú tuhosť, preložila som ju do cukrárskeho vrecka (bez špičky).

 

 
Z vrecka som odstrihla špičku a ganache som striekala po obvode polovice škrupiniek, do stredu som kvapka trocha čokolády a malinového džemu a vložila som čerstvú malinu (treba menšie maliny), navrch maliny som dala ešte kvapku čokolády, priklopila som druhou škrupinkou a zľahka som  pritlačila, aby sa plnka rozprestrela po celej makrónke. 

Takto naplnené makrónky som ozdobila rozpustenou bielou čokoládou a mrazom sušenými malinami, a dala stuhnúť a odležať do druhého dňa. Makrónky skladujem v chladničke v uzatvorenej dóze. Tieto s čerstvým ovocím vo vnútri treba zjesť do dvoch dní, inak sa môžu rozmočiť, pretože ovocie púšťa viac vlhkosti.

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára