Makrónky sa tak nejako stali neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Tieto malé koláčiky si ma získali najmä svojou variabilitou - stále ma baví skúšať nové farby a najmä nové chute. A to aj napriek tomu, že výsledok je takmer vždy neistý, pretože tieto malé potvory sa podaria tuším iba keď oni samé chcú. Je to adrenalín sledovať po vložení do rúry či to budú makrónky, alebo iba piškóty.
Nápady na náplne ku mne prichádzajú tak nejako automaticky. Aj tieto som robila s tým, že som zvedavá ako bude fungovať čerstvý banán v makrónke. Ale mám rada banány, aj čokoládu, tak prečo to nevyskúšať. U mňa sú ovocné príchute TOP, takže v poslednej dobe robím iba kombináciu čokolády a ovocia (horká čokoláda - malina, čokoláda - banán, biela čokoláda - malina). Len treba mať na pamäti, že makrónky, ktoré majú vo vnútri čerstvé ovocie, treba zjesť tak do dvoch dní, pretože ovocie púšťa vlhkosť a makrónky sa môžu skôr rozmočiť, a to aj keď pod a nad ovocie dáte čokoládu. Ale chuťovo boli výborné.
POTREBUJEME (na cca 25 väčších kusov) :
na škrupinky
45 g mleté mandle
50 g mleté lieskovce
95 g práškový cukor
2 x 35 g bielky (2-3 bielky)
štipka soli
95 g kryštálový alebo krupicový cukor
30 g voda
hnedá potravinárska farba na zafarbenie vrecka (nemusí byť)
na čokoládovú ganache
150 g mliečna čokoláda
75 g smotana na šľahanie
vklad
čerstvý banán
PRÍPRAVA :
Mleté
mandle a lieskovce som preosiala,
pridala preosiaty práškový cukor. Predpísaná
gramáž je už po preosiatí. Do tejto zmesi som pridala 35 g nevyšľahané
bielko a stierkou som zmiešala na hustú pastu. Pastu som nefarbila, keďže som chcela farbiť vrecko, cez ktoré som striekala makronáž.
Kryštálový
cukor (95 g) som dala variť s vodou (30 g) a varila som pokiaľ zmes
nedosiahla 114-118°C (odmeriame cukrárskym teplomerom alebo si stopneme asi 6
minút od bodu varenia - toto nemám odskúšané, ale uvádza sa to v
receptoch, ja používam teplomer).
Medzitým,
ako sa varí cukrový sirup dáme šľahať druhé bielko (35 g) so štipkou
soli. Hneď ako cukrový rozvar dosiahne požadovanú teplotu, po okraji
misy ho pomaly za stáleho šľahania (na nízkych obrátkach) vlievame do
vyšľahaného bielka (po stene misy preto, aby vám ho metly nerozfŕkali po
mise - odporúčam vtedy šľahať na nižšom stupni. Bielko s rozvarom
vyšľaháme na tuhý sneh.
Piekla
som v rúre zohriatej na 135°C (funkcia ventilátor) asi 18 minút
(niektorej rúre stačí menej či treba viac minút, treba si odskúšať).
Makrónky som po uplynutí doby vybrala z rúry a na pekáči som ich nechala
úplne vychladnúť - potom išli pekne samé dolu z podložky.
Na
ganache som zohriala smotanu na šľahanie po bod varu. Keď zmes začala
vrieť okamžite som ju odstavila z ohňa a naliala som ju na nasekanú
mliečnu čokoládu, nechala som minútu odstáť, premiešala
som a keďže sa všetka čokoláda nerozpustila, dala som misku so zmesou
ešte na 10 sekúnd zahriať do mikrovlnky a rozmiešala som zmes do
hladka. Ganache som v miske prikryla potravinárskou fóliou a dala som ju do do
chladničky trocha stuhnúť. Keď dosiahla požadovanú tuhosť, preložila som ju do cukrárskeho vrecka (bez špičky).
Z vrecka som odstrihla špičku a ganache som striekala na polovice
škrupiniek, do stredu som vložila po kúsku čerstvého banánu (asi 1/4 z kolieska), navrch banánu som dala ešte kvapku čokolády, priklopila som druhou škrupinkou a
zľahka som pritlačila, aby sa plnka rozprestrela po celej makrónke. Takto naplnené makrónky som dala stuhnúť a odležať do druhého dňa. Makrónky skladujem v chladničke v uzatvorenej dóze. Tieto s čerstvým ovocím vo vnútri treba zjesť do dvoch dní, inak sa môžu rozmočiť, pretože ovocie púšťa viac vlhkosti.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára