1. októbra 2020

Svieže kokosové "midi" tortičky

Veľmi nám zachutila kokosová roláda, ktorú som robila nedávno, tak som vyskúšala z rovnakých surovín pripraviť inú formu dezertu - a vznikli tieto "midi" tortičky s priemerom 8 cm.

Skúšala som aj "mini" verziu s priemerom 3,5 cm, ale s tými sa dosť zle pracovalo, aj vzhľadom na mini veľkosť, aj na mäkkosť krému, takže zostanem verná tejto "midi" veľkosti.


Na 6 - 8 kusov priemeru 8 cm potrebujeme :

korpus 

6 vajíčok
6 PL krupicový cukor
3 PL polohrubá múka
3 PL hladká múka
1 ČL prášok do pečiva
3 PL olej
štipka soľ

krém

1 balenie kokosový puding (prášok)
300 ml mlieko 
1-2 PL krupicový cukor
4-5 PL mletý kokos (kokosová múčka)
125 g maslo izbovej teploty
2-3 PL práškový cukor

iné
 
kyslastý džem (ríbezľový, malinový, višňový)
kokos na posypanie

PRÍPRAVA :


Z bielkov, soli a cukru vyšľaháme tuhý sneh, postupne zašľaháme žĺtky, olej a nakoniec jemne vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme rovnomerne na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 170°C pečieme asi 11 minút (čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od rúry - moje stačí 11 minút). Upečený plát necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime papier na pečenie a vykrojíme kolieska.

Medzitým si pripravíme krém. Pudingový prášok rozmiešame v troche mlieka. Zvyšok mlieka s cukrom dáme variť - keď začne vrieť, pridáme za stáleho miešania puding rozmiešaný v troche mlieka a za stáleho miešania varíme cca 2 minúty. Odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou - fóliu dáme priamo na puding, aby sa nevytvorila šupka, a necháme vychladnúť. Ak máte radšej viac krému, suroviny na krém zvýšte o polovicu.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom, postupne pridávame vychladnutý puding a vymiešame hladký krém. Nakoniec vmiešame kokosovú múčku.

A potom už iba kompletizujeme tortičky - do formičky, ktorou sme vykrajovali vložíme jedno koliesko cesta, potrieme džemom, následne krémom, priklopíme druhým kolieskom cesta, opäť džem, krém, posledné koliesko, pretlačíme cez formičku (zabezpečí nám to pekné hladké boky). Vrch potrieme tenkou vrstvou krému a posypeme kokosom. Dekorujeme podľa fantázie.
Ja som robila "trojposchodové" tortičky - z cesta vyjde 6-8 kusov podľa toho, ako šetríme miesto pri vykrajovaní, stačili by aj dve poschodia - potom vyjde viac kusov. Každá tortička sa dala v pohode rozkrojiť na 3 kusy, ale boli tak prudko žravé, že každý zjedol celú. Ak chcete viac krému, treba urobiť tak z 1,5 dávky.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára