18. októbra 2020

Gaštanový tunel s banánom

Naši začali frflať, že robím iba jablkové koláče ... ale keď je sezóna zberu jabĺk a niektoré treba rýchlo sporebovať - čo iné mi zostáva ?? Ale povedala som si, že jablkový bude iba každý druhý týždeň 😀😀😀 a tento víkend bola gaštanová rýchlovka s banánom - lebo veď aj gaštany patria k jeseni 😜. 




Použila som recept na tradičnú kakaovú piškótu, jednoduchý krém, banán na osvieženie chute a navrch ganache z mliečnej a bielej čokolády - bielu nabudúce použijem iba samotnú čokoládu, v kombinácii so smotanou získa nepeknú nažltlú farbu a ani konzistencia nie je nič moc. Ale vo výsledku je to pomerne rýchlo hotový a chutný koláčik nie iba ku kávičke, ale pokojne aj pre návštevu.

POTREBUJEME :

korpus

5 vajíčok (žĺtky a bielky osobitne)
5 PL krupicový cukor
2 PL hladká múka
2 PL polhrubá múka
1 PL kakao
1/2 balenia prášok do pečiva
5 PL horúca voda
3 PL olej
štipka soli

plnka

250 g Mascarpone
250 g gaštanové pyré
180 g smotana na šľahanie
2 banány

poleva

100 g mliečna čokoláda
50 g smotana na šľahanie
30 g biela čokoláda


PRÍPRAVA :

Z bielkov, štipky soli a 1 PL cukru som vyšľahala tuhý sneh. Žĺtky som vyšľahala so zvyšným cukrom do bielej peny, postupne som pridala horúcu vodu, olej a obe múky zmiešané s kakaom a práškom do pečiva, ktoré som preosiala. Nakoniec som zľahka ručne vmiešala sneh. Cesto som rovnomerne rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C som piekla asi 11 minút (plech som použila s vnútorným rozmerom 36 x 38 cm). Po upečení som nechala korpus pár minút chladnúť, stiahla som papier a nechala úplne vychladnúť. Po vychladnutí som orezala všetky okraje. Odkrojila som pás široký ako vrch formy na srnčí chrbát, zvyšok som vložila do formy na srnčí chrbát vyloženej papierom na pečenie tak, aby po oboch okrajoch cesto bolo akurát do úrovne formy (zvyšok som zrezala).

Na krém som vyšľahala mascarpone s povoleným gaštanovým pyré a smotanou. Kto má rád sladšie dezerty, môže pridať cukor, ale pyré už cukor obsahuje a nám to stačilo. Asi polovicu krému som rozotrela na spodok cesta. Pridala som banány, jemne som ich vtlačila do krému a rozotrela som zvyšný krém, ktorý som prikryla odkrojeným pásom cesta, papierom na pečenie a v chladničke som nechala zaťažené ťažšou knihou tuhnúť asi 4-5 hodín. Potom som vyklopila z formy, odstránila papier na pečenie a ozdobila čokoládovou polevou.

Polevu som pripravila tak, že som zohriala smotanu po bod varu a horúcu som naliala na posekanú čokoládu. Ja som robila dvojfarebnú polevu (aj keď biela sa mi nejako stratila v hnedej), takže v jednej miske som dala na bielu čokoládu asi 2 či 3 PL smotany (pomer 1 : 3 - na jeden diel smotany 3 diely čokolády) a zvyšok som naliala na mliečnu čokoládu (pomer 1:2). Ak použijete horkú čokoládu potom pomer smotany a čokolády bude 1:1. Ozdobila som hoblinami bielej čokolády. 


Je to nepresladený, lahodný koláčik, ktorému banány dodajú sviežosť a výborne ladia s chuťou gaštanového pyré aj s čokoládovou polevou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára