Konečne pred pár dňami dozreli v záhradke voňavé jahody, tak prišla rada aj na džemík - toho roku zrejme jediný, pretože marhule aj mirabelky skosil jarný mráz.
Potrebujeme (na 5 pohárikov na fotografii) :
2 kg jahody
500 g krupicový alebo kryštáľový cukor
šťava 1 pomaranča
1 dl Grenadína
3 stonky rebarbory
alebo
2 kg jahody
500 g krupicový alebo kryštáľový cukor
200 g mrazené maliny
1 - 2 dl cviklový sirup (ja som dostala od kamarátky)
pomarančová šťava (voliteľné)
PRÍPRAVA :
Jahody umyjeme, očistíme, väčšie plody prekrojíme na menšie kúsky, zasypeme cukrom a necháme cez noc odležať v chlade. Niekedy tento krok vynechám a jahody priamo zasypem cukrom a hneď varím. Rebarboru ošúpeme a pokrájame na malé kúsky. Pomaranč odšťavíme.
Ja som si množstvo rozdelila do dvoch hrncov, k jahodám s cukrom som rozdelila pokájanú rebarboru a varila som do zmäknutia. Potom som jemne premixovala ponorným mixérom - ja som nechala aj kúsky, máme to tak radi. Následne som varila na požadovanú hustotu - tesne pred koncom som pridala pomarančovú šťavu a Grenadínu (môže byť aj iný kvalitný sirup - jahodový alebo malinový). Prevarila som a plnila do pohárikov vypláchnutých vriacou vodou a osušených, hrdlo fliaš vždy pretieram vysokopercentným alkoholom, aj viečka. Uzavriem, prevrátim na cca hodinku a nechám vychladnúť.
Pri variante s malinami a cviklovým sirupom je postup rovnaký - ja maliny rozvarím a prepasírujem, komu nevadia zrniečka nemusí. Cviklový sirup a pomarančovú šťavu som pridala až pred koncom. Plnenie rovnaké.
Jahodový džem je výborný napríklad k anglickému čajovému pečivku - to je moja najobľúbenejšia kombinácia. Receptík na pečivko nájdete TU.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára