11. mája 2019

Zemiakové mini placky s figovým dipom

Kto by nemal rád zemiakové placky. Čo si budeme hovoriť - je to dobrota, kalorická, ale dobrota. Priznám sa, že ja ich veľmi často nerobím - tak 1-2x do roka, pretože sa pri strúhaní zemiakov (strúham poctivo ručne) vždy, ale ozaj vždy postrúham. Ale občas si ich predsa len doprajeme - buď samotné alebo ako prílohu k mäsu či hydinovej pečeni. Tento recept som niekde jedným očkom zahliadla a zaujal ma pomerne netradičnou kombináciou chutí - ale výsledok bol skvelý.


POTREBUJEME (na 4 porcie) :

placky

600 g očistených a nahrubo strúhaných zemiakov
3 vetvičky najemno sekaného čerstvého rozmarínu
2 malé vajíčka
1 PL zemiakový škrob
soľ
čierne korenie mleté
olej alebo masť na vysmážanie
kozí alebo iný vhodný syr

dip

2 čerstvé figy
šťava z 1/2 pomaranča
1 ČL malinový džem
1 ČL zarovnaná horčice
soľ
čierne korenie mleté

PRÍPRAVA :

Zmiešame strúhané zemiaky zbavené prebytočnej vody, posekaný rozmarín (časť si necháme na posypanie syra), vajíčka, soľ, korenie a škrob. Na jemne olejom či masťou potretej panvici robíme malé placky (ja používam panvicu určenú na lievance s nepriľnavým povrchom, ktorú stačí iba jemnučko pomastiť). 
 
Placky preložíme na pekáč s papierom na pečenie, na každú položíme kúsok syra, korenie, trocha rozmarínu a v rúre zohriatej na 180°C zapekáme cca 10 minút. Pokiaľ sa zapekajú placky pripravíme si zmixovaním všetkých surovín dip, ktorým po vybratí z rúry pokvapkáme teplé placky a hneď podávame. Dobrota.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára