29. apríla 2019

Sexy jahodovo-malinové mini tortičky so snehovou čiapočkou

Tento víkend som pôvodne vôbec nechcela piecť, keďže je iba týždeň od Veľkej noci a iba pred pár dňami sme dojedli veľkonočné dobroty. Ale v chladničke som mala jahody, na ktoré som nejako pozabudla a už by asi ďalší deň v zdraví neprežili, tak som si vymyslela tieto sexy mini koláčiky ... ktoré sa podarili nad moje očakávanie.




A pritom je to na prípravu celkom jednoduchý koláčik - ale chuť aj vzhľad sú úžasné. Ja som mala iba menšie balenie jahôd (250 g), takže to bola iba taká menšia testovacia dávka, ale už sa teším na riadnu porciu tohto úžasného sexy dezertu.

Na 7 kúskov (formička s priemerom 55 mm) potrebujeme :

cesto

70 g celozrnná špaldová múka hladká
1 žĺtok
štipka soli
1 PL práškový cukor
60 g maslo (rozpustené a vychladnuté)
20 g kakao

plnka

200 g jahody (čerstvé prípadne mrazené)
hrsť mrazených malín (nemusí byť)
1 PL krupicový cukor
0,5 dl voda
1 PL (zarovnaná) škrob
šťava z 1/4 citróna

bezé (snehová čiapočka)

1 bielok
2 PL cukor (dvojnásobok váhy bielka - cca 60 g)
1 ČL škrob
štipka soli


PRÍPRAVA :

Najskôr si pripravíme cesto, pretože si potrebuje nejakú chvíľku odpočinúť v chlade - jednoducho zmiešame všetky suroviny na kompaktnú hmotu, premiesime, vložíme do mikroténového vrecka a necháme v chladničke pol hodinku odpočinúť.

Kým cesto oddychuje, pripravíme si náplň - jahody pokrájame, spolu s cukrom, vodou a citrónovou šťavou dáme do hrnca, privedieme k varu, povaríme pokiaľ jahody nezmäknú, pridáme maliny a nakoniec škrob rozrobený vo vode, premiešame, dve minútky prevaríme, odstavíme a necháme vychladnúť (ak treba, pomôžeme si studeným kúpeľom).

Cesto vyberieme z chladničky a rovnomerne rozdelíme do formičiek - formičky netreba ničím mastiť a sypať, maslo v ceste zaručí aby sa cesto neprilepilo. Popicháme vidličkou aby sa cesto nenafúklo, formičky uložíme na pekáč a v rúre zohriatej na 180°C pečieme 12 minút. Vyberieme von a necháme vo formičkách úplne vychladnúť.


Pripravíme si bezé - bielok vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, postupne zašľaháme cukor a nakoniec škrob, ktorý zabezpečí pevnejšiu konzistenciu snehu.



Do vychladnutých košíčkov, koré sme opatrne vyklopili z formičiek rozdelíme náplň - stačí zarovno, inak by vytekala von, uložíme späť na pekáč, nastriekame ozdobnou špičkou sneh a v rúre (horný ohrev alebo funkcia gril - nízky až stredný výkon) pár minút zapekáme, pokiaľ sneh zvonku nestuhne a špičky nezačnú chytať zlatistý nádych. Vyberieme, ozdobíme a môžeme si vychutnávať túto dobrotu - ja som poliala jahodovo-malinovou šťavou a podávala som s úžasnou karamelovou omáčkou a čerstvým ovocím ... horkastá chuť košíčkov, kyselkavá ovocná plnka a sladké bezé spolu s delikátnou karamelovou omáčkou (recept nájdete na konci príspevku) zvytvorili dokonalú harmóniu chutí. 

BONUS :

Úžasná a prudko návyková karamelová omáčka : 

V hrnci alebo v panvici s hrubším dnom rozpustíme 50 g masla, pridáme 1/2 hrnčeka hnedého cukru, necháme rozpustiť, pridáme 1 dl sladkej smotany, premiešame a bez miešania necháme variť na slabom ohni asi 5 minút. Odstavíme z tepla a necháme chladnúť aspoň pol hodinku. 

Ak je omáčky viac ako potrebujete (pochybujem že vôbec niečo zvýši) dá sa skladovať v chladničke v uzatvorenom pohári. V chlade omáčka stuhne, ale postačí minútka vo vodnom kúpeli na slabom plameni a bude opäť tekutá. Pozor - je prudko návyková.    


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára