Po dlhšej dobe som sa opäť prepracovala k cheesecaku - a to aj napriek tomu, že ja tento typ koláča veľmi nemusím, ale čo by človek neurobil pre rodinu, ktorá naopak koláče tohto typu môže. Ale priznám sa, že aj napriek tomu, že cheesy nemám rada, tento som chcela vyskúšať už dlho - recept mám vo svojom archíve už niekoľko rokov s tým, že som si vždy hovorila, že na jeseň, keď dozrejú v záhrade jablká ho určite vyskúšam. Prešlo už niekoľko jesení a nič. Ale jeho čas prišiel dnes, keď v komore dožívajú posledné jablká z minuloročnej úrody.
250 g maslové sušienky
125 g maslo
1/2 ČL mletá škorica
jablková vrstva
3-5 jabĺk (podľa veľkosti)
1 ČL mletá škorica alebo iné voňavé korenie
1 PL hnedý cukor (nemusí byť)
tenký plátok masla
syrová vrstva
250 g Mascarpone
250 g jemný tvaroh
3 PL hnedý cukor
2 PL maizena
3 veľké alebo 4 menšie vajíčka
omáčka
50 g maslo
1/2 hrnčeka hnedý cukor
1 dl 30% smotana
PRÍPRAVA :
PRÍPRAVA :
Najskôr si pripravíme jablkovú vrstvu, ktorá potrebuje trocha vychladnúť. Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kúsky (cca 1 x 1 cm). V menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme jablká, cukor a škoricu a dusíme, pokiaľ jablká trocha nezmäknú - ale musia držať tvar, nesmú byť rozvarené. Mne to trvalo asi iba 5-6 minút. Odstavíme bokom a necháme čiastočne vychladnúť.
Na korpus rozmixujeme alebo inak rozdrvíme sušienky, zmiešame ich so škoricou a rozpusteným maslom. Dobre premiešame a rovnomerne navrstvíme na dno tortovej formy, ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Utlačíme a rozložíme rovnomerne udusené jablká.
Na syrovú vrstvu zmixujeme Mascarpone, tvaroh, cukor a maizenu, a po jednom pridávame vajíčka. Vymixovanú zmes nalejeme na jablká a pečieme v rúre zohriatej na 150°C cca 70-75 minút. Upečený koláč by sa mal v strede triasť iba minimálne. Koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť, potom ho prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 6 hodín - ja som nechala cez noc.
... a trocha iné servírovanie |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára