1. februára 2019

Lahodný paprčkový guláš

Toto jedlo si pamätám z mojich mladších čias, kedy ho pripravovala moja maminka a vždy sme sa naň veľmi tešili. Niekde som sa dočítala, že recept pochádza z maďarskej kuchyne - neviem či je to pravda, ale môže byť, pretože časť našej rodiny z maminej strany má maďarské priezvisko a je to taký rodinný recept.




Nečakám, že si tento recept nájde veľa priaznivcov, práve preto, že sa pripravuje z "paprčiek", ale chuťovo  je výborný. Jeho nevýhodou je, že v tej podobe, ako sa pripravuje u nás sa nedá gustiózne konzumovať, pretože bravčové nožičky majú hrubé kosti a koža je klzká, takže na príbor môžete viac-menej zabudnúť - ale tá chuť stojí aj za to zababranie 😋😋. Nerobievam ho často, ale keď už, tak si ho náležite vychutnáme 😂.

Na tento gulášik potrebujeme (cca 4 porcie):

4-5 ks menšie bravčové nožičky (najlepšie sú z mladého bravíka)
2 väčšie cibule
bravčovú masť alebo olej
1 PL sladká červená mletá paprika
soľ, korenie
vegeta
majoránka
drvená alebo mletá rasca
voda
zemiaky
čerstvá paprika

PRÍPRAVA :

Ak je to možné, požiadame mäsiara pri kúpe, aby nám nožičky rozsekol na polovicu (kosti sú hrubé a s domácim sekáčikom sa to nemusí podariť). Nožičky umyjeme, osušíme, v prípade potreby dočistíme a polovice po dĺžke ostrým nožom rozkrojíme (samozrejme môžete variť aj celé polovice, ale budú sa horšie servírovať a dlhšie variť). 

Vo väčšom hrnci (aby bolo mäso iba v jednej vrstve) na masti alebo oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú červenú papriku, zarestujeme, pridáme rozkrojené nožičky, premiešame, zalejeme cca 2 pohármi vody (voda by mala siahať cca so 1/3 až 1/2 mäsa), prikryjeme a dusíme do polomäkka (cca 1 - 1,5 hodiny). Občas premiešame a v prípade potreby podlejeme vodou.

Medzitým si očistíme a pokrájame zemiaky (cca 8 kusov). Keď je mäso udusené do polomäkka, pridáme zemiaky, pokrájanú čerstvú papriku, premiešame, v prípade potreby dolejeme vodu, prikryjeme a dusíme pokiaľ nie sú zemiaky aj mäso mäkké (mäso je hotové vtedy, keď sa oddeľuje od kosti). Dochutíme soľou, korením, vegetou (vegetu inak vôbec nepoužívam, ale sem sa hodí, bez nej to nie je ono), rascou a štipkou majoránky, necháme prevariť a podávame. U nás sa tento guláš nezahusťuje - zredukujem šťavu na pcca 1/3 pôvodného objemu a dohustím roztlačením časti zemiakov.  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára