3. februára 2019

Citrónovo-šafránové stehienka / krídelká

V piatok mi doručili objednaný perzský šafrán, tak som hľadala recept v ktorom ho využijem, a úplnou náhodou som narazila na recept Marthy Stewart na šafránové krídelká, ktorý som jemne upravila a doplnila. Je to recept, ktorý poteší každú gazdinku - nie je náročný na suroviny ani na prípravu, v podstate sa robí sám 😍a výsledkom je lahodné mäsko. 


Na 4 porcie potrebujeme :

4 kuracie stehienka alebo  8-10 kuracích krídelok
4 PL olivový olej
4 PL maslo (rozpustené)
šťavu z 1 citróna
kôra z 1/2 citróna (najlepšie v bio kvalite)
3-4 štipky sušený šafrán
1-2 ČL med
soľ
čerstvo mleté čierne alebo červené korenie 

PRÍPRAVA :

Stehienka umyjeme, osušíme a pri kosti nakrojíme (mäsko sa lepšie prepečie). Mäsko osolíme a uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie.  V malom hrnčeku zahrejeme olej a maslo, pridáme med, premiešame, pridáme šafrán, necháme pár minút odstáť aby šafrán pustil farbu a chuť. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, kôru, korenie a soľ, dobre premiešame.

Marinádou ponatierame z oboch strán stehienka a pekáč vložíme do rúry zohriatej na 190°C. Pečieme cca 40 - 50 minút (podľa veľkosti stehienok). Počas pečenia 2-3x stehienka otočíme a vždy ich natrieme výpekom.

Podávame s prílohou podľa chuti - podľa mňa sa najviac hodí ryža alebo čerstvá zelenina. Ja som ako prílohu zvolila taliansku čiernu ryžu, priznám sa že aj kvôli farebnému kontrastu, ale aj kvôli jej benefitom (viď BONUS na konci príspevku).




Niečo navyše :

Čierna ryža VENERE je talianska celozrnná ryža. Pochádza z Číny, kde sa až do 18. storočia pestovala výhradne pre cisára a jeho dvor. Má výraznú ebenovo čiernu farbu, miernu orieškovú príchuť s nádychom santalového chleba. Je vhodná ako súčasť ryžových šalátov, polievok aj ako príloha k bielym druhom mäsa, morským plodom či ázijským pokrmom. 

Je zdrojom vlákniny, antioxidantov (antokyánov), fytonutrientov, vitamínu E, B5, bielkovín, železa, fosforu, vápnika, zinku a iných dôležitých živín. Podporuje zdravie pečene, obličiek a žalúdka. Vysoký obsah antokyánov pomáha ochrániť pred nádorovými problémami. 

Vďaka nízkemu obsahu cukru a glykemickému indexu je vhodnou diétnou voľbou pre ľudí, ktorí majú problémy so srdcom, tlakom a hladinou krvného cukru. Jej konzumáciou pomáhate chrániť svoje bunky pred poškodením voľnými radikálmi a viete tak účinnejšie predchádzať mnohým chorobám.  Je prirodzene bezlepková a ľahko stráviteľná, neobsahuje GMO. 

Pripravuje sa možno o niečo dlhšie ako klasická biela ryža - cca 40 - 45 minút, varí sa zhruba v 2,5 násobku množstva vody (po uvarení zvyšok vody scedíme).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára