21. augusta 2018

Tartaletky so slaným karamelom

Ďalšia verzia obľúbených mini tortičiek. Tentoraz som zvolila plnku zo slaného karamelu, ktorý som si veľmi obľúbila. Sladký a zároveň jemne slaný, delikátny, krémový, jemný - taký je slaný karamel, ktorý buď milujete alebo neznášate. 



Na 3 kusy (priemer 10 cm) potrebujeme :

cesto

50 g hladká múka
50 g špaldová celozrnná múka (jemne mletá)
1 žĺtok
štipka soli
20 g práškový cukor
50g maslo izbovej teploty

plnka

100 g krupicový cukor 
60 g smotana na šľahanie
30 g maslo izbovej teploty
1 ČL vanilkový extrakt
soľ podľa chuti



PRÍPRAVA :

Zo surovín na cesto spracujeme kompaktnú hmotu, zabalíme a dáme do chladničky asi na 30 minút odpočinúť. Následne rozdelíme na 3 časti, prepracujeme a rovnomerne roztlačíme do formičiek. Dáme papier na pečenie, nasypeme fazuľu (aby sa cesto v strede nevydulo) a pečieme v rúre zohriatej na 180°C asi 8 minút, fazuľu aj s papierom odstránime a dopečieme ešte 6-7 minút, aby sa upiekol aj spodok. Ak nemáte fazuľu, stačí cesto popichať vidličkou a upiecť - ak by sa cesto v strede preda len trocha vydulo, po upečení ho stačí jemne stlačiť napríklad lyžicou a usadí sa. Po upečení vyberieme z rúry, necháme trocha vychladnúť, vyklopíme z formičiek (malo by to ísť úplne ľahko) a necháme úplne vychladnúť (ja používam formičky s nelepivou povrchovou úpravou, nemusím ich ani mastiť a vždy sa mi korpusy pekne vyklopia).

Na plnku si v panvici s vyšším okrajom alebo v hrnci upálime cukor na karamel (nasypeme cukor a na miernom ohni necháme za občasného miešania roztopiť) - trvá to iba chvíľu, treba sledovať aby sa cukor nespálil. Keď je cukor roztopený pridáme smotanu - vlievajte opatrne, hmota dosť pení. Rozmiešame prípadné hrčky, pridáme vanilkový extrakt, maslo a soľ (soľ radšej postupne, treba ochutnávať, aby nebol karamel až príliš slaný) - alebo soľ môžete úplne vynechať a budeme mať iba sladkú plnku. Odstavíme z ohňa a za občasného miešania necháme čiastočne vychladnúť a zhustnúť.

Nalejeme do upečených korpusov a necháme v chladničke stuhnúť. Ozdobíme podľa fantázie - ja som použila bielu čokoládu roztopenú s troškou kokosového oleja. Necháme odležať do druhého dňa, aby košíčky trocha zmäkli, ale nie je to podmienkou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára