12. augusta 2018

Luxusný čokoládovo - kokosový koláč

Rozmýšľala som, čo pripraviť na našu malú rodinnú oslavu. Celé leto som pripravovala väčšinou svieže odľahčené ovocné maškrty, tak som sa rozhodla tentoraz pripraviť nejaký sladší dezert. A keďže všetci doma máme radi chuť a vôňu kokosu a čokoládu, vybrala som kombináciu týchto dvoch chutí - inšpirovala som sa receptom, ktorý mám vo svoje zbierke už nejaké dve a možno aj tri desiatky rokov, ale recept som čiastočne upravila. Koláčik mal úspech, všetkým chutil - len sa po ňom zaprášilo. 




Na formu s priemerom 20 cm potrebujeme :

kokosové cesto

3 bielky
80 g práškový cukor
80 g kokosová múčka
25 g hladká múka
1/2 prášok do pečiva
štipka soli

čokoládový krém

3 žĺtky
85 g práškový cukor
35 g horká čokoláda (použila som 52% z Lídlu)
1 ČL vanilkový extrakt
1 PL kakao
85 g maslo

poleva

70 ml smotana na šľahanie
70 g horká čokoláda

zdobenie : biela vo vodnom kúpeli rozpustená čokoláda 


PRÍPRAVA :

Na cesto vyšľaháme z bielkov a štipky soli sneh, zašľaháme cukor a varechou vmiešame kokosovú múčku a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Rovnomerne rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie (dno). Pečieme v rúre vzohriatej na 180°C do ružova (cca 15-17 minút, treba sledovať, keď sa vrch sfarbí do ružova vyberieme von z rúry, korpus by mal byť hotový - vyskúšame špajľou). Korpus necháme vychladnúť.

Na krém šľaháme nad parou žĺtky s cukrom, vanilkovým extraktom a čokoládou (ja som postupne hádzala kocky čokolády) do zhustnutia - ja som šľahala asi 20-25 minút, aby sa žĺtky dostatočne tepelne spracovali. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame a následne po častiach zmiešame s vychladnutou čokoládovou zmesou a kakaom (ja som vymiešala maslo s kakaom a pridávala som ho do čokoládovej zmesi). Ja som dala viac čokolády a zmes bola príliš hustá, musela som pridať ešte kondenzované mlieko v tube (Jesienka), aby som dostala krémovú konzistenciu. Plnku natrieme na vychladnutý korpus a dáme chladiť. 



Ako polevu som použila ganache zo sladkej smotany a čokolády - smotanu som zahriala po bod varu a zaliala som ňou polámanú čokoládu (použila som aj na polevu aj do krému  52% čokoládu z Lidl), nechala som 2 minúty postáť a vymiešala som do hladka. Naliala som na vychladený koláč a nechala v chladničke stuhnúť. Dekorovala som bielou čokoládou, mätovými lístkami a jedlými kvietkami. Pri servírovaní som posypala červeným kokosom.




POZNÁMKA :  Ak chcete robiť na klasický plech, suroviny strojnásobte.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára