6. októbra 2024

Skvostné zapekané figy s kozím syrom, medom a pistáciami

Čerstvé figy sú mojou srdcovkou už zopár rokov. V lete je to vlastne moje najobľúbenejšie ovocie a doprajem si ho vždy keď je to možné. Náš figovník rodí krásne, ale v posledných rokoch figy dozrievajú až koncom leta, či skôr až začiatkom jesene, takže dovtedy som odkázaná na figy z obchodu. Ale tento recept je z našich domácich fíg a je naozaj výborný. Okrem toho je nenáročný na suroviny a jednoduchý na prípravu.


FIGY okrem toho, že sú chutné a ľahko stráviteľné, majú aj kopec priaznivých účinkov pre náš organizmus .. tu sú aspoň niektoré z nich :
 
- uvarené v mlieku uľahčujú vykašliavanie
- podporujú trávenie, pretože sú nabité vlákninou
- prispievajú k zníženiu cholesterolu
- znižujú riziko rakoviny
- liečia málokrvnosť
- zlepšujú hustotu kostí
- podporujú imunitu
 

POTREBUJEME :

čerstvé figy
kozí syr (používam koziu Lučinu)
pistácie (nesolené)
med
soľ
čerstvo mleté korenie
papier na pečenie
pekáč
 

PRÍPRAVA :
 
Čerstvé figy umyjeme, osušíme, narežeme do kríža alebo prerežeme po dĺžke na polovicu. 
 
 
 
Uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Do každej figy resp. ak máte polovice tak na každú polovicu dáme po troške kozieho syra, posypeme sekanými pistáciami, pokvapkáme medom, zľahka ochutíme soľou a korením a v rúre (funkcia Gril) zapekáme na najvyššom stupni cca 5 - 8 minút. 
 
Ja som aj po upečení ešte jemne poprášila soľou a korením a opäť pokvapkala medom. Podávala som s nasucho opečeným domácim kváskovým chlebom a bola to naozaj veľká dobrota. 

 
Ak máte rešpekt pred kozím syrom kvôli jeho "vôni", tak kozia Lučina vás milo prekvapí, je to jemný syr a kozinu v ňom nie je cítiť, takže sa nemusíte báť.


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára