6. októbra 2024

Jednoduché krehké jablkové koláčiky

Keď sa mi nechce piecť nič náročné, ale je chuť na niečo malé sladké, tak potom najradšej robím takého jednoduché koláčiky. Inšpirácia na mňa vybehla niekde na nete, tak som vyskúšala a boli veľmi chutné, tak si recept uložím, aby som ho v prípade potreby jednoduchšie našla. Na prípravu sú tieto koláčiky vcelku jednoduché a chuťovo sú lahodné, a nepresladené. 
 

POTREBUJEME :
 
cesto
 
1 vajíčko
štipku soli
vanilkový cukor
50 g krupicový alebo kryštálový cukor
2 PL mlieko
50 g rozpustené maslo
1/2 balíčka prášok do pečiva
250 g hladká múka
 
jablková plnka
 
3-4 jablká
2 PL kryštálový cukor
mletá škorica podľa chuti (ja používam korenie Jablkový závin)
1 PL maslo 


PRÍPRAVA :
 
Najskôr je potrebné pripraviť si jablká na plnku. Ja som robila polovicu plnky z jabĺk a polovicu z hrušiek, obe verzie boli rovnako chutné. Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovník a pokrájame na maličké kúsky - treba naozaj maličké, lepšie sa to potom plní. Moje kúsky boli stále dosť veľké, nabudúce urobím menšie. Kúsky jabĺk dáme na panvicu, pridáme maslo, cukor a škoricu a opekáme na strednom plameni do zlatista. Pozor aby sa jablká nerozvarili, kúsky si musia držať stále tvar. Opečené jablká vyberieme z panvice do misky a necháme vychladnúť.
 

 
Druhým krokom bude príprava cesta. Vo väčšej mise vyšľaháme vajce so štipkou soli, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko, premiešame, pridáme rozpustené maslo, opäť premiešame. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zmiešame. Následne vymiesime rukami kompaktné cesto. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm. Okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska. Zvyšné cesto opäť zmiesime a postup opakujeme pokiaľ sa cesto neminie. Snažte sa vykrajovať kolieska čo najbližšie k sebe, aby nevznikalo príliš veľa odpadu, pretože najjemnejšie kolieska sú práve z prvého cesta. Veľkosť formičky odporúčam cca 7-8 cm, ale samozrejme môžete použiť aj väčšiu či menšiu, ale treba si uvedomiť, že pri príliš malom priemere sa vám nezmestí dnu takmer žiadna plnka.
 

Na polovice koliesok pomocou lyžičky rozdelíme plnku a opatrne priklopíme druhou polovicou kolieska, okraje pri zhybe jemne stlačíme, aby koláčiky držali tvar. 
 


Takto naplnené koláčiky uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre zohriatej na 180°C cca 15-25 minút, v závislosti od toho ako silno tá - ktorá rúra pečie. Koláčiky by mali byť jemne ružovkasté. Po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame. 
 
 
Najlepšie sú ešte teplé, vtedy sú krehučké. Chutné sú aj na druhý deň, ale cesto cez noc nasaje vlhkosť z plnky a nie je už také krehké a chrumkavé, ale viac vláčne. 
  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára