6. októbra 2024

Ultra jednoduché krehké rožteky

Tento recept mi prišiel veľmi vhod, keď som potrebovala minúť Mascarpone. Príprava je ultra jednoduchá, plnky variabilné. Mascarpone sa tu netradične nedáva do plnky, ale do cesta. Koláčiky sú krehké a veľmi chutné. Na cesto potrebujete iba dve suroviny a plnku môžete dať podľa chuti. Ja som plnila so slivkovým lekvárom, ktorý však bol trocha redší ako by bolo potrebné, takže sem-tam trocha utiekol z rožtekov aj napriek tomu, že som boky cesta zahla do vnútra, ale na výbornej chuti im to vôbec neubralo. 
 

Cesto je rýchlo hotové a po odležaní sa s ním výborne pracuje. Vôbec sa nelepí, takže radosť s ním pracovať.
 
POTREBUJEME (na 32 kusov) :
 
cesto
 
250 g Mascarpone
200 g hladká múka 
štipka soli

plnka :  ľubovoľná (džem, orechy, mak, ... )
 
iné :  

vajíčko na potretie
mašlovačka 
papier na pečenie
pekáč

PRÍPRAVA :

Najskôr je potrebné urobiť si cesto, ktoré potrebuje odstáť, takže pokojne aj večer pred pečením alebo aspoň 2-3 hodiny pred použitím. Na cesto zmiesime iba hladkú múku, štipku soli a Mascarpone na kompaktnú hmotu, zabalíme a odložíme do chladničky odpočívať.
 

Na druhý deň (alebo po pár hodinách) cesto rozdelíme na 4 zhruba rovnaké časti, z každého dielu vyvaľkáme kruh s priemerom cca 22 - 25 cm, a radielkom alebo nožom každý kruh rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť každého trojuholníka dáme po troche plnky a zrolujeme od širšej časti k užšej. Ja som, keďže som mala redší džem zahla horné okraje dovnútra, pri hustejšej plnke to nebude potrebné. 

Rožteky uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, pomocou mašlovačky každý koláčik potrieme rozšľahaným vajíčkom a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme cca 25 minút. Doba pečenia sa môže líšiť, keďže každá rúra pečie trocha inak. Po upečení poprášime práškovým cukrom. 
 
POZOR !!! 
Koláčiky sú prudko žravé. Ja som robila z polovičnej dávky a boli preč do pár minút po upečení.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára