Tento recept mi prišiel veľmi vhod, keď som potrebovala minúť Mascarpone. Príprava je ultra jednoduchá, plnky variabilné. Mascarpone sa tu netradične nedáva do plnky, ale do cesta. Koláčiky sú krehké a veľmi chutné. Na cesto potrebujete iba dve suroviny a plnku môžete dať podľa chuti. Ja som plnila so slivkovým lekvárom, ktorý však bol trocha redší ako by bolo potrebné, takže sem-tam trocha utiekol z rožtekov aj napriek tomu, že som boky cesta zahla do vnútra, ale na výbornej chuti im to vôbec neubralo.
Cesto je rýchlo hotové a po odležaní sa s ním výborne pracuje. Vôbec sa nelepí, takže radosť s ním pracovať.
POTREBUJEME (na 32 kusov) :
cesto
250 g Mascarpone
200 g hladká múka
štipka soli
plnka : ľubovoľná (džem, orechy, mak, ... )
iné :
vajíčko na potretie
mašlovačka
papier na pečenie
pekáč
PRÍPRAVA :
Najskôr je potrebné urobiť si cesto, ktoré potrebuje odstáť, takže pokojne aj večer pred pečením alebo aspoň 2-3 hodiny pred použitím. Na cesto zmiesime iba hladkú múku, štipku soli a Mascarpone na kompaktnú hmotu, zabalíme a odložíme do chladničky odpočívať.
Na druhý deň (alebo po pár hodinách) cesto rozdelíme na 4 zhruba rovnaké časti, z každého dielu vyvaľkáme kruh s priemerom cca 22 - 25 cm, a radielkom alebo nožom každý kruh rozdelíme na 8 trojuholníkov. Na širšiu časť každého trojuholníka dáme po troche plnky a zrolujeme od širšej časti k užšej. Ja som, keďže som mala redší džem zahla horné okraje dovnútra, pri hustejšej plnke to nebude potrebné.
Rožteky uložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie, pomocou mašlovačky každý koláčik potrieme rozšľahaným vajíčkom a v rúre vyhriatej na 180°C pečieme cca 25 minút. Doba pečenia sa môže líšiť, keďže každá rúra pečie trocha inak. Po upečení poprášime práškovým cukrom.
POZOR !!!
Koláčiky sú prudko žravé. Ja som robila z polovičnej dávky a boli preč do pár minút po upečení.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára