Bez punčáku v akejkoľvek podobe by tuším pre mňa ani sviatky nemohli byť. Punčový rez sa v našej rodine piekol odkedy si ja pamätám. Našou rodinnou cukrárkou bola moja krstná mama, otcova sestra a mali sme na tento koláč svoj recept. Žiadne namáčanie cesta, robila sa punčovina, ktorou sa rezy plnili - z mletých piškót, mletých orechov, lekvárového rozvaru, cukru a rumu.
Tentoraz som sa rozhodla týmto spôsobom, trocha rokmi vytuneným pripraviť roládu, pretože rezy robím iba nerada a s mini tortičkami sa mi tentoraz nechcelo hrať. A chcela som vedieť, ako bude takto pripravená roláda vyzerať.
POTREBUJEME :
korpus (na dva plechy) :
6 kusov vajec veľkosti M (žĺtky a bielky zvlášť)
70 ml rastlinný olej
70 ml mlieko
140 g krupicový cukor
140 g múka (pol na pol hladká a polohrubá)
1/4 ČL soľ
1 ČL citrónová šťava
punčovina :
1 rozmrvená piškóta
3-4 PL malinový džem
rum podľa chuti
pomarančová šťava z 1 pomaranča
citrónová šťava z 1 citróna
2 hrste mleté vlašské orechy
červená gélová potravinárska farba
poleva :
200 g preosiaty práškový cukor
2-3 PL horúca voda
citrónová šťava
červená gélová potravinárska farba
zdobenie : lyofilizované maliny, jedlé lupene ruže
PRÍPRAVA :
Na
cesto som najskôr oddelila bielky a žĺtky. Z bielkov a citrónovej šťavy
som dala šľahať sneh. Keď boli bielky napenené, postupne asi na 3-4x
som do bielkov zašľahala krupicový cukor a vyšľahala som tuhý sneh - aby
pevne držali špičky.
Medzitým
som v miske metličkou prešľahala žĺtka, pridala som olej a mlieko, opäť
metličkou prešľahala, nakoniec som všľahala (stále ručne) múku miešanú
so soľou. Múku som použila pol na pol hladkú a polohrubú. Vznikla
pomerne tuhá kašovitá hmota, do ktorej som postupne metličkou ručne a
zľahka vmiešala na 3-4x sneh. Cesto bolo po vmiešaní snehu krásne
nadýchané.
Hmotu
som rozotrela na dva pekáče vystlané papierom na pečenie - na jeden trocha viac ako na druhý. Ja som
použila plech s vnútornými rozmermi 34 x 37 cm. Každý korpus som piekla v rúre zohriatej na 175°C cca 12-13
minút (do ružova).
Po
upečení som v pekáči s väčším množstvom cesta korpus po krajoch obrezala nožom a stiahla z
pekáča dolu. Korpus som prevrátila papierom hore na čistý papier na
pečenie a ten papier, na ktorom sa korpus piekol som odstránila.
Kostrbaté okraje som obrezala a korpus som spolu s čistým papierom
zrolovala, zabalila do vlhkej utierky a nechala vychladnúť. Z druhého korpusu som stiahla papier na pečenie a nechala som ho vychladnúť.
Pokiaľ
korpusy chladli, pripravila som punčovinu. Menšiu piškótu som rozmrvila do misy, pridala som mleté orechy, džem (odporúčam malinový), pomarančovú a citrónovú šťavu, rum a potravinársku farbu a toto všetko som vymiešala varechou na kompaktnú zmes.
Korpus
som rozvinula, potrela malinovým džemom a rovnomerne pomocou cukrárskeho noža rozotrela punčovinu v hrúbke asi 1 cm. Musím priznať, že po džeme sa punčovina kĺzala, takže to dalo trocha práce ju rovnomerne rozvrstviť. Trocha punčoviny mi zvýšilo, pridala som do nej strúhaný kokos a urobila som fajnové punčové guľky, ktoré som obalila v strúhanom kokose. Pomocou papiera som roládu zrolovala, zabalila do papiera na pečenie a dala do chladničky odležať cez noc.
Na druhý deň som pripravila polevu zmiešaním všetkých surovín a roládu som poliala. Poleva nesmie byť príliš riedka, pretože potom nebude dobre kryť a z rolády stečie. Mala by byť taká polohustá, aby z misy rovnomerne stekala na roládu a stiekla po jej bokoch, takže tekutiny pridávajte opatrne. Ak chcete roládu zdobiť, treba to urobiť hneď po poliatí, poleva dosť rýchlo tuhne. Ja som zdobila mrazom sušenými malinami a jedlými lupeňmi ruží.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára